U FBiH treba početi vakcinacija Sinofarm vakcinama, u USK ih ne žele

bihac
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Federaciji BiH bi trebalo da počne vakcinacija Sinofarm vakcinama, koje su kupljene direktnom nabavkom. Nadležni u Unsko-sanskom kantonu bili su prinuđeni odbiti isporuku ovih doza. Nema ni skladišta za nove doze, a ni zainteresovanih za vakcinaciju, javlja BHRT.

Do prije nekoliko mjeseci problem je bio nedostatak vakcina, a sada ih ima više nego zainteresovanih za imunizaciju. Iako epidemiolozi naglašavaju kako je vakcinacija jedini način da se u dobroj mjeri spriječi širenje zaraze, interes građana je tokom ljetnih mjeseci znatno opao.Veliki broj njih je još uvijek skeptičan.

Zbog slabog interesa građana za imunizaciju, Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona već je odbio isporuku novih vakcina, a razlog je taj što ih nemaju gdje skladištiti.

– Odbili smo 3.860 AstraZeneke i 1.000 doza Sinofarm vakcine. Ja sam primila AstraZeneku koja je prva došla na kanton. Ne razumijem razloge i Sinofarm vakcine koja je izuzetno isto dobra vakcina. Problem je što mi imamo vakcina, a stanovništvo nema razumijevanja možda ili je nedovoljno educirano, kaže Zarina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK.

Usporeni proces vakcinacije zabrinjava i direktore domova zdravlja. Pogotovo iz razloga što je zabilježen povećan broj zaraženih koronavirusom.

– Mi smo došli negdje na 11.000 vakcinisanih prvom dozom i 8.500 revaksinisanih. Ide i dalje, ali sporije. Ja sam nezadovoljan, ne samo ja, već i Ministarstvo. Imam osjećaj da ljudi bježe od vakcine. Ne znam zašto. Ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera, moguće je da Bosna i Hercegovina, poput zemalja regije, uvede restriktivnije mjere, riječi su Ademira Jusufagića, direktora Doma zdravlja Bihać.

– Vi ste svjedoci svaki dan da su restorani, diskoteke i drugi ugostiteljski objekti puni građana. Oni se sami ne pridržavaju higijenskoepidemioloških mjera, ne drže distancu niti koriste zaštitne maske, kaže Muris Halkić, ministar zdravstva USK.

U proteklim mjesecima na Kovid odjelu Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” bilo je hospitalizirano oko 100 pacijenata. Ponavljanje takvog scenarija niko ne želi. U Unsko-sanskom kantonu do sada je vakcinisano tek 14.5 posto stanovništva.

GODISNJICA
MARKETING