U FBiH u penziju će se i dalje ići sa 65 godina, ali se ozbiljno razmišlja o podizanju granice

penzioneri
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Građani Federacije BiH u penziju će i narednih godina ići sa 65 godina, iako se špekuliše da bi ta granica mogla biti pomjerena na 67 godina.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, koji je kazao kako se radi o apsolutno neistinitim informacijama koje su se pojavile u javnosti.

“Ni Vlada FBiH niti Ministarstvo ne razmišljaju trenutno o tome da se poveća dobna granica za odlazak u penziju. Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje je stabilan po pitanju isplate. Početkom godine prešli su na trezorski način poslovanja, što je dodatna sigurnost za penzionere, gdje Federacija garantuje isplatu penzija”, kazao nam je Spahić.

ČITAJ JOŠ:  U ovom bh. gradu otvaraju prodavnicu samo za penzionere

Kazao je Spahić i kako se doprinosi i sve ostale naplate obavljaju solidno te kako su parametri za narednu godinu takvi da bi se već početkom godine moglo ići u redovno povećanje, odnosno usklađivanje, penzija, a pomenuo je i mogućnost vanrednog povećanja.

“Zakon o PIO nije zakon koji se mijenja svake godine. Istina, trenutno imamo neke izmjene, ali ovi parametri se makar narednih desetak godina neće mijenjati”, zaključio je Spahić.

O mogućnosti pomjeranja dobne granice za penziju razgovarali smo i s predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH Adnanom Smailbegovićem, koji nam je kazao kako to ne bi bila velika razlika i ako bi se granica pomjerila za dvije godine.

“Mislim da ćemo mi svakako u narednom periodu sve više ostajati bez radne snage, tako da ćemo onda biti primorani da angažujemo ljude koji su još u nekoj radnoj sposobnosti za poslove gdje je to moguće. Mislim da je to ono što nas, i sa zakonom i bez njega, čeka u nekom narednom periodu. To su neki trendovi i u drugim zemljama, a gledajući životni vijek, koji je povećan, mislim da to ne bi bio veliki problem, ali bi se to trebalo malo više izanalizirati”, poručio je Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Korona se rasplamsala, više od milion zaraženih

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, tvrdi kako postoje dokumenti koji nisu javno dostupni te da je rađena i studija o pomjeranju dobne granice za odlazak u penziju, a kaže i kako ga ne bi iznenadilo da se u dogledno vrijeme dobna granica podigne i na 70 godina.

“Razlog je jednostavan, a to je da je starijih u BiH sve više, a mladih sve manje. Agencija za statistiku BiH je prije nekoliko godina objavila da je broj radnika starijih od 50 godina oko 42 posto svih zaposlenih radnika ili da su od pet radnika dva starija od 50 godina. To znači da će minimalno 300.000 radnika u narednih 10-15 godina biti dio penzionog sistema, a pitanje je koliko će mladih u tom periodu napustiti državu”, kazao je Hadžić te dodao kako se hitno treba raditi na strategiji koja će spriječiti ili bar ublažiti odlazak mladog i radno sposobnog stanovništva iz BiH.

ČITAJ JOŠ:  “Penzioner sa 300 KM treba da bude zadovoljan jer SNSD kaže da je RS najbolja u regionu”
GODISNJICA
MARKETING