U februaru rast prihoda od 3,5 posto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prihodi od akciza na derivate nafte u februaru u BiH bili su za 3,5 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je prilično visok rast imajući u vidu očekivanja u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu /OMA/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u svom biltenu.

OMA navodi da u ovome treba imati u vidu tri činjenice. Prvo da se akcize na domaće naftne derivate naplaćuju na osnovu prijave o količinama derivata stavljenih u promet u prethodnom mjesecu.

Usljed toga, iznos naplaćenih akciza na domaće derivate nafte odnosi se na promet iz januara, odnosno iz perioda prije povećanja cijena derivata nafte.

Druga činjenica se odnosi na to da je u očekivanju rasta cijena derivata nafte od 1. februara, kada su izmjene zakona stupile na snagu, povećana potrošnja derivata od građana i stvorene dodatne zalihe.

Treće, osnovica za poređenje naplate, a to su naplate u januaru i februaru prošle godine, nije referentna, jer je veoma niska.

“To su bili mjeseci u kojima je zbog skoka cijena nafte na svjetskom tržištu, a potom i cijena derivata nafte u BiH, ostvarena najmanja mjesečna potrošnja derivata u cijeloj prethodnoj godini”, navode iz OMA.

Naplata prihoda od putarine je očekivano naglo povećana zbog povećanja iznosa namjenske putarine sa 0,10 KM na 0,25 KM po litru.

Uticaj viših cijena derivata nafte zbog primjene izmjena Zakona o akcizama na potrošnju derivata, a time i na naplatu prihoda od akciza i putarine, moći će se preciznije sagledati tek u narednim mjesecima, kada se poređenja budu radila u odnosu na daleko višu osnovicu iz prošle godine.

Srna