Portal 072info

U Federaciji najčešći prekršaji neizdavanje fisikalnih računa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uposlenici Federalne uprave za inspekcijske poslove u protekla tri dana izvršili su 200 kontrola, izrečeno je gotovo 100 prekršajnih naloga, te šest mjera zabrana rada što ukazuje da stanje nije dobro – izjavio je v.d. direktora Uprave Anis Ajdinović.

 

U tom pogledu, na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH, istakao je da će i u narednim danima više od 90 federalnih inspektora u deset kantona obavljati aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora iz nadležnosti u unutrašnjoj kontroli i iz prekograničnog prometa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To se odnosi na oblast tržišne, turističko-ugostiteljske, sanitarno- zdravstvene, farmaceutske, saobraćajne, šumarske, veterinarske, poljoprivredne, vodne, urbanističko-ekološke inspekcije, te inspekcije za hranu i zaštitu na radu – kaže Ajdinović.

Ove aktivnosti će se obavljati dok se ne konstatuje da je situacija na terenu bolja, gdje su trenutno najčešći prekršaji neizdavanje fisikalnih računa, prekršaji iz oblasti ispunjavanja higijenskih, veterinarskih, saobraćajnih, okolišnih uvjeta u radu privrednih subjekata, te rad bez registrovane djelatnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na današnjoj sjednici Vlada je, kaže Ajdinović, dala dodatnu podršku usvajanjem zaključka, kojim je Upravi omogućeno da angažuje inspektore u neradnim danima, za šta će dobiti naknadu koja im zakonom i kolektivnim ugovorom pripada.

Također, Vlada je dala saglasnost za upošljavanje dvaju inspektora i to sanitarnog na carinskoj ispostavi u Tuzli i inspektora za hranu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim toga, bit će omogućeno zapošljavanje šest državnih službenika i četiri namještenika u Agenciji za upravljanje nelegalno stečenom imovinom.

On je građanima poručio da uzimanjem fisikalnog računa pokažu savjesnost u primjeni zakona, posebno Zakona o fisikalnim sistemima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko prilikom kupovine kod privrednog subjekta ne zatraže račun naglašava da je propisana kazna od 50 KM, dok je “za fizičko lice koje posluje u smislu obrta 3.000 KM, a za pravno lice kao što je d.o.o. 2.500 KM“.

S druge strane, ako uoče nezakonite radnje kod određenog subjekta, to mogu prijaviti na telefonski broj 22 66 44.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– U posljednjim mjesecima vršili smo i kontrole hostela na području Međugorja, pri čemu je utvrđeno da ispunjavaju uvjete rada – dodao je Ajdinović na današnjoj pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)