U Frajburgu osnovana Bosanska škola

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U njemačkom Frajburgu osnovana je Bosanska škola u kojoj će biti omogućeno pohađanje dopunske nastave na bosanskom jeziku za djecu od prvog do devetog razreda.

Za koordinatorice Bosanske škole izabrane su Nerma Žlibanović, Sanela Ćatović i Halila Feratović, a u školu je već upisano 21 dijete.

Predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Haris Halilović je u svom pozdravnom obraćanju prisutnima podijelio iskustva o radu dopunskih škola BiH u  Njemačkoj, principe na kojima djeluju, ogroman napor bh. aktivista da sačuvaju dopunske škole na maternjem jeziku jer država BiH još nije regulisala ovu oblast, posebno istakavši značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori i veza sa domovinom.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici postavljeni kontejneri za odjeću i obuću, po uzoru na Evropske gradove

Neophodne aktivnosti

Već nekoliko godina građani iz BiH koji žive u Frajburgu i okolini iskazuju potrebu i želju da i njihovoj djeci bude omogućeno pohađane dopunske nastave na maternjem jeziku.

– U tom cilju, s bh. aktivistima mjesecima vodimo neophodne aktivnosti za osnivanje Bosanske škole u ovom gradu i veoma sam sretan što smo danas osnovali Bosansku školu i što će se već u ovoj školskoj godini i u njemačkim školama govoriti bosanski – istakao je Halilović.

Navodi da je to 47. odjeljenje dopunskih škola BiH koja su u SR Njemačkoj osnovali od 2008. godine, u okviru projekta “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti“.

ČITAJ JOŠ:  ZVANIČNO: Početak drugog polugodišta u ZDK odgođen za sedam dana

Koordinatorica Bosanske škole u Frajburg Nerma Žlibanović kazala je da je jezik jedan od osnovnih temelja identiteta svakog čovjeka te je stoga veoma važno da svojoj djeci ostavimo u amanet ono najbitnije što su nama podarili roditelji.

– Bosanska škola u našem gradu bit će još jedan važan razlog da se naša djeca, ali i mi njihovi roditelji okupljamo, družimo, više upoznamo, razmjenjujemo iskustva i lakše pokrećemo aktivnosti vezane za naš život ovdje i za našu domovinu – kazala je.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u bosanskim dopunskim školama, čiji rad koordinira Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa DKP-a BiH, izvodi se po planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova BiH za dopunsku nastavu u inostranstvu, a u bosanske škole mogu se upisati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda, ako su im roditelji iz BiH, porijeklom iz BiH ili sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji prihvataju spomenuti nastavni plan i program, pravilnik i poslovnik o radu bosanskih škola u SR Njemačkoj – saopćeno je iz Saveza dopunskih škola u BiH.

ČITAJ JOŠ:  Upozorenje stručnjaka: BiH će ostati među zemljama sa najzagađenijim zrakom

Avaz

GODISNJICA
MARKETING