U gradovima više birača nego stanovnika!

U gradovima više birača nego stanovnika!

Skoro svaka općina ili grad u Bosni i Hercegovini ima više birača nego punoljetnih stanovnika! Čak i nasumičnim pregledom ustanovili smo da je taj fenomen tek „uobičajena pojava“ u svim dijelovima BiH. Pošli smo od zvaničnog broja stanovnika, prema rezultatima popisa iz 2013. godine, te statističke spoznaje da je oko 18 posto stanovništva mlađe od 18 godina.

Nasumični primjeri

Kada se uporede podaci popisa, ukalkulira broj nepunoljetnih osoba te uporede podaci s biračkih spiskova, dođe se do novog izvora izborne nepravilnosti koja predstoji. Bihać, naprimjer, prema popisu iz 2013. godine ima 56.261 stanovnika. Za predstojeće izbore registrirane su 57.493 osobe starije od 18 godina.

Tuzla, pak, ima 110.000 stanovnika, a 113.000 birača. Banja Luka broji 185.042 žitelja, a ima 191.175 onih koji su stariji od 18 godina. Trnovo, kao stari „fenomen“, ni ovog puta nije izdalo tradiciju. Ova općina na obroncima nekoliko planina u blizini Sarajeva ima 2.513 stanovnika, dok ih je blizu 4.000 registrirano s pravom glasa.

U Livnu, pak, malo je „drugačije“. Prema popisu iz 2013. godine, imao je 34.133 stanovnika. Grad poznat po masovnim odlascima ljudi, uspio je sačuvati „27.000 plus“, kako nam rekoše u tamošnjoj izbornoj komisiji, stanovnika. Slično je i s Dobojem. U njemu živi 71.441 stanovnik, a imaju oko 66.000 registriranih birača… Narodni demokratski pokret (NDP), čiji je lider Dragan Čavić, izračunao je da „na jednog popisanog građanina dolazi 1,08 birača“.

Apsurdni porast

Oni upozoravaju da je bh. entitet Republika Srpska brojniji za tačno 92.331 osobu! Popis je registrirao u manjem dijelu BiH 1.170.342, a na biračkim spiskovima ih je 1.262.408. U NDP-u su precizno izračunali koliko je glasača više od popisanog stanovništva, po svakoj izbornoj jedinici u RS.

– Broj birača nije samo veći od broja popisanih stanovnika nego se on i povećao u odnosu na brojke s posljednjih lokalnih izbora 2016. godine, što je potpuno apsurdno, ako imamo u vidu masovne trendove odlaska stanovništva i negativnu stopu prirodnog priraštaja više od deceniju – tvrde u NDP-u.

Ističu da i s ovim informacijama imaju samo razlog više da već sada ozbiljno sumnjaju u regularnost izbornog procesa i rezultate glasanja.

Šehić: Zašto niko nije kažnjen 

Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a i jedan od koordinatora nevladine organizacije „Pod lupom“, nije iznenađen podacima o broju birača i stanovnika po općinama.

Objašnjava to i činjenicom da BiH ima veliku dijasporu.

– Za mene su mnogo veći problemi to što popis iz 2013. godine nije dao realnu sliku BiH, što matični uredi ništa ne rade i što se ne kažnjava niko iz biračkih odbora ko dopusti izborne manipulacije – rekao je on za „Avaz“.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE