U Gradskoj upravi razgovarano o modernizaciji javnog gradskog prijevoza

U cilju poboljšanja i modernizacije javnog gradskog prijevoza, Gradska uprava Zenica razmatra mogućnost kupovine novih autobusa i kombi vozila.

S tim u vezi u kabinetu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića održan je sastanak kojem su prisustvovali rukovodstvo JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica te predstavnici turske kompanije za proizvodnju modernih gradskih autobusa.

Prezentovani su modeli i tehničke karakteristike vozila, a iz Uprave Zenicatransa su potvrdili da postoje potrebe za 47 voznih jedinica uključujući i tri rezervne jedinice, od čega 15 niskopodnih gradskih autobusa sa dvije osovine, dva niskopodna autobusa sa tri osovine, 10 prigradskih autobusa sa manuelnim mjenjačem, 15 mini busa – kombija te dva luksuzna autobusa za međugradski prijevoz. Istaknuto je da su prilikom sačinjavanja plana potreba uzete u obzir ekološke karakteristike vozila, kao što je ispunjavanje Euro 6 standarda štetnih emisija.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je upoznao prisutne da je Grad Zenica ušao u program “Zelenih gradova” i ovih dana se očekuje službeni početak projekta, koji podrazumijeva izradu Akcionog plana u okviru kojeg će biti definisani izvori zagađenja i preporučeni modeli za eliminisanje i ublažavanje izvora zagađenja svih elemenata okoliša s ciljem održivog razvoja.

Gradonačelnik je ovom prilikom naglasio da je interes Gradske uprave nabavka autobusa na plin.

Namjera je podići kvalitet javnog gradskog prijevoza, ali isto tako Gradska uprava je opredijeljena za stvaranje pretpostavki u cilju smanjenja zagađenja okoline“, kazao je gradonačelnik.

 

Prethodni članakPrilika za posao: Qatar Airways zapošljava kabinsko osoblje iz BiH
Sljedeći članakPitali smo direktora BH Telecoma: Kada ćemo dobiti 4G, koliko investiraju, a koliko doniraju