Portal 072info

U gradu sporta, KŽK Čelik odlazi u historiju

Svake godine početkom septembra mjeseca ekipa košarkaškog ženskog kluba Čelik počinjala je pripreme za novu takmičarsku sezonu. Da li će i ove godine biti tako veliko je pitanje. Naime, ženski košarkaški klub Čelik sa osvojenih ukupno pet titula na državnom nivou u posljednjem Olimpijskom ciklusu postao je najuspješniji kolektiv u Zenici, ali ni to nije bilo dovoljno da postane prepoznatljiv u društvenoj zajednici, te se ovih dana nalazi u bezizlaznoj situaciji koje će gotovo sigurno rezultirati da seniorska ekipa neće nastupati u Prvenstvu BIH, a to bi ujedno značilo i lagano gašenje kluba. Čelik je možda i jedini klub u regionu koji je doživio sudbinu da ga napuštaju djevojčice od 15 ili 16 godina, a sve zbog neizvjesnosti i nemogućnosti da se toj djeci ponudi bilo kakav odgovor na pitanje šta dalje? Zbog takve situacije ovih dana klub su napustile Nedžla Kovačević koja će karijeru najvjerovatnije nastaviti u Njemačkoj, Sara Heljić koja ide u Mađarsku, Andrijana Reljić odlazi na studije u SAD, te Merjema Bučuk za koju su interes iskazali pojedini Italijanski klubovi. Najbolja igračica u prošloj sezoni Aldijana Iriškić na vrhuncu karijere mora potražiti novu sredinu ili pak prestati sa aktivnim igranjem košarke. 
S obzirom da je KŽK Čelik najuspješniji projekat u posljednje četiri godine ni slutili nismo da se može desiti ovakav scenarij, a on se na žalost dešava. 
U ovakvim okolnostima klubu jedino ostaje da prijavi ekipu za Ligu mladih, ali s obzirom na tendenciju odlaska igračica veliko je pitanje da li će se moći okupiti 12 djevojčica (koje vide perspektivu kluba) koje će nastupati u pomenutom takmičenju. 
Ukoliko se u narednih desetak dana ništa ne promjeni kada jeznačajnija podrška u pitanju, košarkaški ženski klub Čelik sa svim svojim trofejima odlazi u historiju, a kojeg li apsurda, sve to se dešava kako ga nazvaše u gradu sporta.  
 
KŽK Čelik Zenica
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box