U gradu u kome će igrati fudbaleri BiH čak 39 mrtvih u dva dana!

Podijelite vijest

download (1)

Salvador, treći najveći grad u Brazilu, u samo dva dana policijskog štrajka potresali su veliki neredi, brojna ubistva (39 mrtvih) i pljačke, nakon kojih se šteta broji u milionima.

Situacija se smirila tek nakon što je brazilska predsjednica Dilma Rousseff u Salvador poslala 2.500 vojnika i 250 specijalnih policajaca, piše “Index.hr”.

Ono što se u jednom od najopasnijih brazilskih gradova događalo prije dolaska teško naoružanih vojnika i specijalaca, podsjetilo je na situaciju prije dvije godine, kada je tokom dvosedmičnog policijskog štrajka poginulo čak 157 ljudi! Ove godine za (ne)sigurnosnu situaciju u Salvadoru zainteresovana je i “međunarodna zajednica”, jer se u tom gradu igraju mnoge utakmice SP-a: Španija – Holandija, Njemačka – Portugal, Švicarska – Francuska, BiH – Iran, kao i utakmice osmine i četvrtfinala.

Ali, to što je u Salvadoru, gdje se u junu očekuju desetine hiljada stranih navijača jedva ugušen festival ubijanja, pljački i nereda, FIFA-u ne zabrinjava previše:

“Uvjereni smo da će lokalne vlasti brzo imati kontrolu nad situacijom. Imamo puno povjerenje u brazilske vlasti i njihovi koncept sigurnosti, razvijen posebno za Svjetsko prvenstvo”, suhoparno je komentarisao Ralf Mutschke, FIFA-in povjerenik za sigurnost.

 

Cafe.ba