U Hercegovini su aktuelni nasrtaji da se prekroji srednjovjekovna povijest Bosne

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Karađoz-begova medresa u Mostaru ispratila je 378. generaciju maturanata, a tom prlikom se obratio i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Brojnost prisutnih i njihovi osjećaji ponosa, kao i činjenica da je veliki broj učenika dolazi iz drugih gradova Bosne i Hercegovine mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović u svom govoru, kako smo već objavili, prokomentirao kao svojevrsnu podršku Bošnjacima u Hercegovini i drugim gradovima Muftijstva mostarskog.

– Ovu akademiju doživljavamo kao snažnu poruku bošnjaštva, koju nam šalju naša braća iz drugih dijelova Bosne, koji su došli i kazali niste sami, nismo vas ostavili, nismo vas zaboravili, mi znamo  kroz šta prolazite, kakva je vaša sudbina i dijelimo s vama bratsko suosjećanje, kazao je muftija.

Potom je podsjetio da su aktuelni nasrtaji na prostor Hercegovine gdje se pokušava prekrojiti srednjovjekovna povijest Bosne.

– To su krupni nasrtaji na ono što je zajedničko nasljeđe bosanskohercegovačke države i svih njenih naroda, u kojem isto pravo na taj prostor polaže naš bošnjački narod. I niko nam to uskratiti neće i niko nam to oduzeti neće. Nikada se nećemo pomiriti s tim da ovaj prostor ne pripada nama isto kao i drugima. Naše trajanje je potpunije i izvjesnije uz ovu mladost koja nama kaže da ćemo se moći osloniti na generaciju koja zna da joj je ovo određenje i da neće pustiti ni stope svoga mjesta, svoga topraka, svoje kulture i jezika, kazao je muftija.

Učenicima je poručio da im stalna preokupacija ostane ovaj prostor Hercegovine i džemati u njoj.