Screenshot 2 1441
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Hrvatskoj i Srbiji prijavljeno je 696 osoba za glasanje u Orašju među kojima je većina potencijalnih glasača prijavljena bez svoje volje i znanja, upozorio je kandidat za Općinsko vijeće Orašje Enes Đulović iz političke stranke Nezavisni.

Enes Đulović je uvidom u spisak za glasanje iz inostranstva za predstojeće izbore u BiH došao do podatka da je s prostora općine Orašje za glasanje iz Republike Srbije prijavljeno 478 glasača a iz Republike Hrvatske 218 glasača.

“Preciznom analizom ljudi registrovanih za glasanje iz inostranstva, sa posebnim fokusom na ljude sa prostora Mjesne zajednice Orašja gdje živim, došao sam do nepobitnih dokaza da veliki broj isti nikada nije boravio niti će boraviti na prostoru Hrvatske i Srbije u vrijeme izbora”, upozorava Đulović.

Nadalje navodi da su ih, bez njihovog znanja, registrovale nepoznate osobe ili osobe za glasanje u odsustvu iz inostranstva s adresa u Hrvatskoj ili Srbiji.

Enes Đulović je zbog toga uputio otvoreno pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, upozorivši na zloupotrebe uz pomoć prijavljenih glasača iz Hrvatske i Srbije na predstojećim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

“Svjestan sam da ne postoji nikakva odgovornost vaših država zbog činjenice da je neko koristeći slabosti izbornog zakona BiH prijavio veliki broj državljana BiH za glasanje iz Srbije i Hrvatske i to želim javno reći”, stoji u otvorenom pismu Đulovića upućenom Plenkoviću i Vučiću.

Napominje da problem nastaje onoga trenutka kada u “igru” ulaze institucije Republike Srbije i Republike Hrvatske, to jeste JP Pošte Srbije i Hrvatske pošte, ili preciznije zaposleni u poštama.

“Kada se pošta za glasanje iz CIK-a BiH uputi na adrese u gradovima Srbije i Hrvatske, tada nesavjesni radnici pošta i jedne i druge države glasačke listiće dostavljaju na adrese navedene u registraciji, a na kojima ne žive državljani BiH (što je lako provjeriti u vašim službama za strance) registrovani za glasanje i predaju poštu njima poznatim ljudima s kojima imaju ‘dogovor o poslu’ od prije”, istakao je on.


Đulović je od Plenkovića i Vučića zatražio da spriječe uposlenike pošta da ukaljaju ugled Hrvatskih pošta i JP Pošta Srbije, a Hrvatsku i Srbiju da budu pred međunarodnom javnošću dovedene u poziciju da budu optužene za miješanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

“U nadi da će vas o ovome informisati vaše ambasade, nadam se da ćete vi ili nadležne službe u vašim državama spriječiti da zaposleni u poštama Hrvatske i Srbije sramote ugled vaših država”, stoji u pismu Enesa Đulovića iz Orašja.

Klix.ba