U Hrvatskoj nove epidemiološke mjere, jedna se tiče ulaska u zemlju: Evo šta to znači za građane BiH

hrvatska granica bregana
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hrvatska se već neko vrijeme, kao i sve zemlje regiona, nalazi u žestokoj borbi sa četvrtim valom koronavirusa. Međutim, visoke brojke novih slučajeva zaraze koje svakim danom bivaju sve strašnije u ovoj ih borbi stavljaju u nezavidan slučaj. Zbog toga je ministar Davor Božinović na današnjem sastanku Vlade iznio šest odluka, šest Covid mjera koje je Nacionalni stožer donio.

Prije svega, trenutne mjere se produljuju za još dvije sedmice. One se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice, rad prodavnica i organizaciju javnog prevoza. Jedna od novih mjera je da EU digitalne Covid potvrde moraju imati kontrolori i popisivači zbog implementacije druge faze popisa stanovništva.

Dodao je i da je donešena izmjena odluke o ograničavanju okupljanja kojom je propisana nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja, te priredbi na kojima se prodaju, izlaži ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu Covid potvrdu.

Međutim, najbitnija donesena mjera se odnosi na stanovnike van Hrvatske koji planiraju putovati u ovu zemlju. Tu se, naravno, nalazi i BiH. Riječ je o Odluci o privremenoj zabrani i privremenom ograničavanju prelaska preko granice. Odnosno, državljani trećih zemalja koji dolaze u RH iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja sada moraju predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobrit ulazak u RH. Negativni nalaz PCR testa i dalje ne smije biti stariji od 72 sata, prenosi Index.hr.

Sve donesene mjere se odnose na period od naredne dvije sedmice, odnosno važit će do 30. septembra, nakon čega će se odlučivati o eventualnom produženju ili ukidanju.

GODISNJICA
MARKETING