340766fb c27d 496d 9c20 bcad36a31f92
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

MINISTRICA turizma Nikolina Brnjac danas je na Twitteru objavila kako je ovog vikenda premašena brojka od 500.000 turista u jednom danu.

“Prema prvim podacima iz sustava eVisitor, ovaj vikend premašena je brojka od 500.000 turista u jednom danu. Naime, u Hrvatskoj boravi trenutno 523.000 turista od čega je 453.000 stranih turista, a 70.000 domaćih”, napisala je.

Najviše turista je trenutno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Gledajući po destinacijama najviše je gostiju u Rovinju, Viru, Poreču, Umagu, Medulinu i Malom Lošinju. Trenutno je najviše turista s tržišta Slovenije, Češke, Njemačke, Poljske i Austrije, objavio je HRT.

Na Makarskoj rivijeri preko 25.000 turista

Na Makarskoj rivijeri od Brela do Gradca prvog srpanjskog vikenda boravi više od 25.000 domaćih i stranih gostiju, doznaje se u subotu u turističkim uredima Makarskog primorja.

Prvi srpanjski vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je očekivane prve veće ljetne smjene turista, koji su brojniji u dolasku, kao i vrlo dobrog početka glavnog dijela sezone, ističu iz turističkih ureda.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska – Sumartin u prve dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi jučer nije uspio ukrcati sva vozila i putnike prema Braču koji su ostali čekati predvečernje plovidbe u 18 ili 21 sat za koje ima ponešto slobodnih mjesta.

Vrlo dobar početak ljeta u Makarskoj

I Makarska prvog srpanjskog vikenda bilježi vrlo dobre turističke rezultate. U gradu, prema podacima Turističkog ureda, odmara 6,5 hiljada domaćih i stranih gostiju što je 100 posto više nego lani ili 50-ak posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019. godine.

Hoteli ugošćuju 1500 gosti i u njima i dalje ima slobodnih mjesta pa prethodna rezervacija smještaja za sada nije potrebna, dok ostali turisti borave u privatnom smještaju gdje je i dalje slobodan veliki broj smještajnih kapaciteta kako u kućama za odmor tako i apartmanima. Inače, najbrojniji među turistima u gradu su Poljaci, Česi, gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine i domaći gosti.

Ni Split turisti ne zaobilaze

Oko 120 turista stiglo je jučer iz Budimpešte u Split sezonskim vlakom koji će na toj liniji prometovati tri puta tjedno, do 11. rujna.

To je treća ovogodišnja sezonska željeznička linija kojom vlakovima u Split dolaze turisti iz srednjoeuropskog područja..

Najprije je 29. svibnja uspostavljen sezonski željeznički promet na liniji Prag- Split, a zatim je 19. lipnja uspostavljena sezonska linija Bratislava-Beč-Split.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, koji je bio na splitskom kolodvoru na dočeku vlaka iz Budimpešte, najavio je kako će se početkom rujna organizirati promotivna željeznička linija iz Poljske do Splita.

“Očekujemo da će  iduće godine biti uspostavljena  jedna nova željeznička linija iz Poljske prema Splitu, moguće i prema Rijeci,” kazao je Ukić.

Ukić je također rekao kako je za iduću godinu planirano i povezivanje Slavonije željezničkim linijama u pravcu Splita i Rijeke.

Lucijana Natalija Jerković iz Hrvatske turističke zajednice je rekla kako je u porastu trend dolazaka turista vlakovima na Jadran.

Kazala je kako su ranijih godina Mađari pretežito dolazili ljetovati na zadarsko područje, ali će se uvođenjem sezonske željezničke linije  Budimpešta-Split povećati njihov dolazak i na područje Splitsko-dalmatinske županije.

Splitska zračna i trajektna luka očekuju rekorde

U splitskoj trajektnoj i zračnoj luci tijekom subote i nedjelje očekuje se rekordni ovogodišnji vikend promet od oko 65.000 putnika.

“Ovog će vikenda u splitsku zračnu luku sletjeti 160 zrakoplova od kojih je 120 komercijalnih, a 40 privatnih i oni će u dolasku i odlasku ostvariti promet oko 25.000 putnika što je najveći ovogodišnji vikend promet,” rekao je za Hinu voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan.

Istaknuo je kako je na dovozu putnika u splitsku zračnu luku i odvozu iz nje, angažirano 45 avioprijevoznika, a zračna luka Split sada je povezana s 85 destinacija u 24 zemlje svijeta.
Melvan kaže da je broj od  25.000 putnik koji će prometovati u splitskoj zračnoj luci prvog  ovogodišnjeg vikenda u srpnju,  jednak prometu putnika kakav je ostvaren u splitskoj zračnoj luci  tijekom zadnjeg lanjskog vikenda u srpnju.

To znači, istaknuo je, da je ovogodišnji  masovniji  promet u srpnju krenuo mjesec dana ranije u odnosu na lanjski srpanjski masovniji promet putnika u splitskoj zračnoj luci. “To su ohrabrujući podaci,” zaključio je Melvan.

Kroz splitsku trajektnu luku za vikend više od 40.000 putnika i 11.500 vozila

Voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena  Ivulić je istaknula kako će ovog vikenda kroz splitsku trajektnu luku prometovati više od 40.000 putnik i 11.500 vozila u oba smjera na linijama prema srednjodalmatinskim otocima.

“To će biti najmasovniji vikend promet ove godine u splitskoj trajektnoj luci,” rekla je Ivulić za Hinu. Dodaje kako je iznimno zadovoljna porastom broj putnik u splitskoj trajektnoj luci.

Najviše je gostiju iz Češke, Poljske i Slovenije, rekla je Ivulić.

U Zračnu luku Rijeka vraća se Lufthansa, obnovljene sve Eurowingsove linije

I Zračne luke Rijeka na otoku Krku su priopćili da se na krčki aerodrom vraća njemačka Lufthansa s linijama za Muenchen i Frankfurt, obnovljene su gotovo sve linije Eurowingsa, a s poljskim LOT-om ugovorena su tri nova odredišta iz Poljske.

“Nakon relativno usporenog povratka zračnog prometa na Zračnu luku Rijeka tijekom lipnja, prva subota srpnja s devet dnevnih redovitih međunarodnih linija po prometu izgledala je poput onih u vremenima prije pandemije Covida-19,” naveli su.

Ističu da se u Zračnu luku Rijeka nakon dvije godine vratila Lufthansa, njemačka nacionalna aviokompanija i jedan od najznačajnijih svjetskih avioprijevoznika,  s dvije linije subotom – za Muenchen, koja je bila uvedena 2019., te posve novom linijom za Frankfurt. Obje linije prometovat će do listopada.

Lufthansinim zrakoplovom na letu iz Frankfurta u subotu je stiglo čak 123 putnika, a 40 putnika Lufthanse došlo je iz Munchena.

Osim Lufthanse, u suboti je ostvaren  i značajan promet njezine low-cost verzije, Eurowingsa, koji je uz već obnovljene linije za Düsseldorf, Berlin i Hamburg, od prve subote mjeseca srpnja započeo i s operacijama za Köln, a od 31. srpnja očekuje se i obnova linije za Stuttgart. Jučer je zrakoplovom Eurowingsa iz Berlina došlo  86 putnika, iz Hamburga 123 putnika, iz Kölna 140, a na večernjem letu iz Düsseldorfa očekivalo se oko 130 putnik. Sve navedene linije po planu bi trebale prometovati svake subote sve do kraja listopada.

Uz navedene njemačke destinacije, dodaje se u priopćenju, ova godina  definitivno će obilježiti značajan porast poljskih linija na Zračnoj luci Rijeka, koja je iznimnim naporima i ulaganjima s nacionalnim poljskim avioprijevoznikom LOT uspjela ugovoriti čak tri nove poljske destinacije: Szczecin, Olsztyn i Zielonu Goru, uz već uvedenu Varšavu krizne 2020.

Ove je godine prvi let iz Varšave dočekan 19. lipnja, a u subotu, 3. srpnja ostvareni su prvi letovi LOT-a za Szczecin i Olsztyn, dok se  prvi let za Zielonu Goru očekuje danas. Navedene tri nove destinacije prometovat će jednom tjedno, istim danima (subotom, odnosno nedjeljom), do prvog vikenda u rujnu, dok će linija za Varšavu nastaviti prometovati još do početka listopada.

“Nadamo se da će se sav planirani promet ostvariti te da ćemo povoljnom epidemiološkom situacijom uspjeti zadržati sav međunarodni promet i za vrijeme idućih ključnih ljetnih mjeseci, kao i u posezoni,” poručili su iz Zračne luke Rijeka na otoku Krku.

Prvi avioni iz New Yorka sletjeli u Dubrovnik

Dubrovnik je 80-ih bio povezan s SAD-om, a ta linija je ponovno uspostavljena 2019. godine, no zbog pandemije je ukinuta. Ove godine čak dvije američke kompanije, United Airlines i Delta Airlines, povezat će Dubrovnik s New Yorkom.

Prvi let Delta Air Linesa iz New Yorka-JFK sletio je jučer ujutro u Dubrovnik, a prvi let United Airlinesa sletio je dan ranije. Oba su bila puna.

“Nakon dvije godine stanke ponovo smo izravno povezani s Amerikom. Nevjerojatno zvuči da se tako renomirani prijevoznik u ovom vremenu odlučio uvrstiti Dubrovnik. Nadam se da nisu pogriješili jer prodaja za tri mjeseca ide jako dobro. Ovo je reklama za cijeli naš turistički sektor. Naša tvrtka se prilagodila zahtjevima i standardima Uniteda i prihvatila sve procedure oko edukacije. Nadam se da će linija polučiti odlične rezultate”, kazao je direktor Zračne luke Dubrovnik.

“Jako smo uzbuđeni što smo u Dubrovniku i što dovodimo američke turiste u Hrvatsku. Znamo kako je turizam važan za vašu zemlju i kako zauzima 25 posto vašeg bruto društvenog proizvoda pa smo sretni što pomažemo dovesti američke turiste u svijet, a posebno u Dubrovnik, tako divnu destinaciju. Proveo sam tri dana ovdje i zaista sam uživao”, izjavio je regionalni voditelj prodaje Delta Air Lines Thomas Brandt, prenosi Dubrovački dnevnik. Dodao je kako je let popunjen u oba smjera i kako je iznimno tražen i popularan od prvog dana, a kako je slično i s ostalim letovima koji će letjeti na relaciji New York-Dubrovnik.

Brandt je kazao kako svi putnici u avionu imaju priliku naručiti hranu, ali i kako se drže svih higijenskih propisa i visokih standarda u zaštiti od koronavirusa.

“Ovi letovi su od iznimne važnosti, ne samo za Grad Dubrovnik koji je američkim turistima najpoželjnija destinacija nego i za cijelu Hrvatsku. Oni su najavili kako će upoznati i ostatak Hrvatske. Kad turisti dođu u jednu takvu destinaciju ne poznaju granice i sasvim sigurno će posjetiti i ostale dijelove zemlje. To je već bilo razvidno iz nedavno održane konferencije u Dubrovniku kad su stigli brojni američki agenti. Oni su pogledali i ostatak Hrvatske te ga nude američkim turistima. Ovo je još samo jedan od dokaza kako se Hrvatska odlučila dobro pripremiti na dolazeću turističku sezonu te maknuti sve barijere koje postoje prilikom ulaskom u državu, a ujedno stvoriti i pozitivnu epidemiološku situaciju”. kazala je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić odgovorio je na pitanje što se očekuje od britanskog tržišta.

“Kao i svi u Hrvatskoj, s nestrpljenjem očekujemo daljnje odluke britanske vlade oko putovanja njihovih državljana izvan granice Britanije. Britansko tržište je iznimno važno za Dubrovnik i dubrovačko područje. Optimist sam i uvjeren sam kako će Britanci u određenom broju početi dolaziti u Hrvatsku, a prvenstveno u Dubrovnik, ali valja pričekati odluku njihove vlade”, odgovorio je.