Portal 072info

U Hrvatskoj tek počela školska godina, a već više od 200 đaka pozitivno na koronavirus

skola 5
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je većina učenika danas došla na nastavu, njih 2111 sad je u samoizolaciji. U sedam škola predavalo se online. U nekim školama đaci nisu nosili maske, ali su imali pregrade od pleksiglasa…

Uprkos svim mjerama, zaraza bolešću Covid-19 probila se i među zaposlene i među učenike. Prema podacima Ministarstva nauke i obrazovanja, od nedjelje je zabilježeno 72 djece u dobi do šest godina koja su pozitivna na Covid-19 te 210 pozitivnih u dobi od 7 do 18 godina. Ukupno je 282 pozitivne djece, a 2111 je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 149 prosvjetnih radnika, 38 prosvjetnih radnika je pozitivno. U sedam škola nastava je počela online, a jedna je odgodila početak za iduću sedmicu, pišu 24sata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako će porast broja oboljelih utjecati na obrazovni sistem, tek treba vidjeti. Koliko god se svi nadaju da A i B model potraju što duže, veliko je pitanje kako će se stvari odvijati, posebno u situaciji u kojoj nema dovoljno nastavnika koji bi “uskakali” kao zamjene kolegama u samoizolaciji ili na bolovanju.

Zatvorene brojne škole

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad se pogledaju iskustva drugih zemalja, mnoge su se nakon otvaranja škola zbog naglog skoka zaraženih odlučile na povratak u online verziju. Tako se, primjera radi, bilo u Južnoj Koreji krajem avgusta, nakon što je u dvije sedmice na koronu bilo pozitivno dvjestotinjak nastavnika i učenika.

I u prvoj pokrajini u Njemačkoj koja je u avgustu otvorila škole dvije su zatvorene nekoliko dana nakon otvaranja zbog proboja virusa. Slično je i u SAD-u. Škole se zatvaraju na po dvije sedmice, a nastava ide online.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zlatan Ibrahimović pozitivan na koronavirus

072info.com

KB ZENICA: Muškarac iz Zenice i žena iz Žepča preminuli usljed oboljenja koronavirusom

072info.com

Policijski sat za barove i restorane zbog koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)