A33B2FCD AAA2 443C A650 365799C01E13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.

Odgovarajući na pitanja o mutiranim sojevima Capak je rekao:

“Imali smo ranije osam potvrđenih britanskih sojeva i tri potvrđena u Infektivnoj klinici. Sad smo od 300 uzoraka dobili potvrdu na 60 pozitivnih na britanski soj, dva soja iz New Yorka i tri južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Za dvije imamo potvrdu koje su bile u Zanzibaru krajem siječnja, nisu prenijeli bolest, a za jednu osobu čekamo potvrdu, ta je osoba bila u Zanzibaru u veljači.”

“Mi isto malo znamo o tom njujorškom soju, tek su se prvi napisi počeli pojavljivati krajem prošloga tjedna. Znamo da je to jedna od novih varijanti virusa i brže se širi. Udio tog soja u New Yorku raste i zato mislimo da se brže širi”, rekao je Capak.

Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara, dodao je Capak, podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila.