Portal 072info

U Hrvatskoj zabranjene petarde, kada će biti u BiH?

Petarde ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novogodišnje i božićne praznike, svake godine obilježi pojačana upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Osim narušavanja javnog reda i mira, uznemiravanja sugrađana, preplašenosti životinja, posljedice upotrebe petardi mogu biti i katastrofalne po zdravlje jer postoji velika opasnost od povreda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nažalost, takav jedan primjer zabilježen je u novogodišnjoj noći u Bijeljini gdje je 11-godišnji dječak teško povrijeđen prilikom upotrebe pirotehničke sredstava. 

Pomoćnik direktora Bolnice “Sveti vračevi” Mikajlo Lazić rekao je da se radi se o opsežnim povredama šake.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Visoke kazne

“Dijete je upućeno u Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci na operativno liječenje, jer je riječ o izrazito teškim povredama sa neizvjesnim ishodom. Imao je i sitnije povrede po licu”, kazao je Lazić. 

Naveo je i da svake godine, uprkos upozorenjima, tokom praznika bude povrijeđenih od upotrebe pirotehnike, a situacija je slična u svim bosanskohercegovačkim gradovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog velike opasnosti, u Hrvatskoj su u potpunosti od početka ove godine zabranili petarde.

Podsjetimo, Sabor Hrvatske je izglasao Zakon o eksplozivnim tvarima te su na drugom čitanju saborski zastupnici 18. decembra jednoglasno podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3. 

Veliko zadovoljstvo je zbog ove odluke izrazila udruga Prijatelji životinja koja je godinama zahtjevala zabranu petardi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U anketi portala Radiosarajevo.ba velika većina građana naše zemlje glasala je sa “Da” na pitanje “Podržavate li inicijativu da se zabrani upotreba petardi i pirotehnike?”.

Rezultate ankete možete vidjeti na OVOM LINKU.

Što se tiče Bosne i Hercegovine takav zakon još nije izglasan, no propisane su oštre kazne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekli za Radiosarajevo.ba onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

Prodaja, kupovina i upotreba pirotehničkih sredstava kažnjava se novčanom kaznom od 300 do 900 KM. za roditelje maloljetnika novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.

“Rezultati tokom novogodišnjih praznika su 13.070 oduzetih petardi i pirotehničkih sredstava, pet zahtjeva podnesenih sudu za pokretanje prekršajnog postupka, dva izdata prekršajna naloga i jedna obavijest nadležnoj inspekciji”, kazao je Mirza Hadžiabdić iz Službe za odnose s javnošću MUP-a KS za Radiosarajevo.ba.

Mirza Hadžiabdić - undefined
Foto: AA: Mirza Hadžiabdić

Od petardi i drugih pirotehničkih sredstava često stradaju životinje, posebno kućni ljubimci, koji se strahovito uznemire i pokazuju simptome paničnog napada. Obzirom da praznici traju nekoliko sedmica, kućni ljubimci su izloženi stresnoj situaciji jedan duži period. Psi bježe od straha, a u nekim slučajevima i nastradaju u naletu vozila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Gotovo polovica vlasnika pasa prijavila je da njihov pas reagira na glasne zvukove pokazujući znakove straha ili tjeskobe, poput drhtanja ili skrivanja. Ovi izvještaji su prilično zabrinjavajući za dobrobit naših pasa ali i onih koji nažalost žive nezbrinuti na ulici”, kazali su iz Dogs Trusta.

Pojasnili su i kako se životinje ponašaju u ovim situacijama.

“Neki psi imaju reakcije s kojima se dosta teško nositi! Neki od njih od stresa „iskopaju“ sve iz ormara, neki se sakriju ispod kreveta, trče iz sobe u sobu, ne mogu prestati da drhte. Ako se sa svojim psom zadesite vani, može se desiti da u panici pobjegnu od vas, potencijalno preko prometnica ili u drugih opasnih situacija”, istakli su iz Dogs Trusta.

Međutim, postoje psi koji pokazuju mnogo suptilnije znakove. U tim slučajevima vlasnici ne mogu uvijek prepoznati da postoji problem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ponašanja psa koji reagira drugačije uključuje oblizivanje, inače nekarakteristično baljenje zavlačenje ispod stola ili sofe, i praćenja svog vlasnika u stopu, pripijajući se uz njega. Ovakvi psi su vjerovano podjednako pod stresom kao i oni koji pokazuju dramatično ponašanje, pa je jednako važno prepoznati ove znakove i pomoći svom psu u ovakvoj situaciji.

Sve je više apela udruženja za zaštitu životinja i veterinara o potpunoj zabrani upotrebe pirotehničkih sredstava.

Nedavno je na internetu objavljen i dramatičan video kako na buku izazvanu usljed upotrebe pirotehnike djeluju i djeca s poremećajem autističnog spektra.

Jovana Čivrić je, kako je istakla, željela povećati društvenu svijesti o ovom problemu s obzirom da većina onih koji bacaju petarde, topovske udare i vatromete u toku praznika vjerovatno ne zna kakve posljedice mogu napraviti. 

Katastrofalne povrede

Ovako reaguje većina djece sa autizmom na prasak petarde. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog vaših 3 sekundi zadovoljstva. 

Jel vrijedno? 

Jeste srećni? 

Jel ima neka još jača? 

Stavi prst na čelo i zamisli da je ovo neko tvoj. Tvoja sestra, ćerka, tvoja ljubav… 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

NE BACAJ PETARDE“, napisala je Jovana Čivrić ispod videa koji je objavila na Facebooku.

Zbog svega, mnogo je onih koji se zalažu za potpuno zabranu petardi u našoj zemlji.

Jedan od njih je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

“Moj stav je vrlo jasan i precizan, a to je da je to najveća glupost koja postoji na ovom svijetu i da svaki put pred novogodišnje i božićne praznike doživljavamo stresove, a da ne pričamo o nizu povreda, pa i onih fatalnih, koji se dešavaju kod djece”, naveo je Mijatović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Vojin Mijatović - undefined
PrtScr: Vojin Mijatović

I on ima kućnog ljubimca koji doživljava traumu u vrijeme praznika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Svi mi koji imamo kućne ljubimce znamo kakav strah dživljavaju, a zaista ljudski ni racionalno ne mogu da shvatim kako je dozvoljivo bacati pirotehnička sredstva, a pogotovu ne mogu shvatiti roditelje koji podstiču svoju djecu to da rade. U potpunosti podržavam da se pokrene inicijativa i kada dođe do parlamentarne rasprave i usvajanje zakona, uticat ću da svi poslanici SDP-a podrže tu inicijativu i da BiH kao i u Hrvatskoj dođe do zabrane upotrebe pirotehničkih sredstava. Zaista ne vidim smisao, a posljedice su katastrofalne”, rekao je Mijatović.

Radiosaraejvo


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME