Portal 072info

U Hrvatskoj živi 331 Jugosloven, doživljavaju ih kao ozbiljnu prijetnju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posljednjih meseci, paralelno sa predsjedničkom kampanjom, u Hrvatskoj se intenzivirala borba protiv Jugoslovena. Moglo bi se reći da se protiv njih vodi pravi verbalni rat čiji su poruka i smisao možda najbolje sažeti na transparentu koji su ispred Ministarstva branitelja razvukli branitelji koji protestiraju. Ona glasi: “1991. protiv Jugoslavije, 2014. protiv Jugoslavena”, prenosi novinska agencija Patria. 

Premda se pod Jugoslovenima misli na aktuelnu vlast kojoj se pripisuje nedovoljno hrvatstvo i težnja bivšoj državnoj tvorevini, protivjugoslavenski front otvoren u Hrvatskoj povod je da se preispita koliko Jugoslavena danas stvarno živi u Hrvatskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema posljednjem popisu stanovništva Hrvatska ima 4.456.096 stanovnika, a od toga se svega 331 izjasnio kao Jugosloven. Od 331 Jugoslovena u Hrvatskoj 261 je muškog pola, dok Jugoslovenki ima samo 70.

Tih 331 stanovnika Hrvatske, koji se izjašnjavaju kao Jugosloveni, na jednom cijelom društvenom spektru i danas se doživljavaju kao ozbiljna prijetnja. Tako je i glavni urednik Glasa Koncila u nedavnom komentaru splitskih protesta na Rivi zbog fudbala rekao kako je “skup novi korak u produbljivanju jaza između hrvatskog sjevera i juga”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U politička prepucavanja kojima obiluje kampanja za predsjedničke izbore, a u kojima se koristi jugoslavenska terminologija, uključio se i ministar uprave Arsen Bauk. On je na svome profilu na Facebooku objavio provokaciju u povodu 25-godišnje gradnje ceste Solin – Klis. “Jugosloveni su je započeli, Jugosloveni je dovršili”, napisao je Bauk i odmah naišao na kritike.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME