Portal 072info

U Hrvatsku se više neće moći ući sa štekom cigareta?

9B0AA127 26CF 49E3 BBB6 D6F6D84227E2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uskoro će u Hrvatskoj na snagu stupiti nova pravila o količini cigareta koju je moguće prenijeti preko granice, što će zasigurno smanjiti šoping Hrvata u BiH i Srbiji, gdje mnogi kupuju duhanske, ali i druge proizvode, po jeftinijim cijenama.

Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja Hrvatska je odlučila izmijeniti, a time će i carinske kontrole na granici biti rigoroznije. Tako će se od 15. oktobra u zemlju moći unijeti najviše dvije kutije cigareta, dok se do sada mogla unijeti cijela šteka s deset kutija. Kada je riječ o duhanu, umjesto dosadašnjih 250 grama, smjet će se unijeti samo 50 grama, javlja Glas Slavonije. Zračni promet je izuzet od tih pravila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska na kupnji cigareta u BiH i Srbiji godišnje gubi čak pola milijarde kuna trošarina i PDV-a.

Ove je godine zbog pandemije koronavirusa smanjen odlazak Slavonaca i Baranjaca preko granica pa je i ta potrošnja prepolovljena. Naime, u prvih osam mjeseci ove godine su strani državljani zatražili povrat poreza za robu kupljenu u iznosu od 43,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su u istom periodu prošle godine potrošili oko 83 miliona KM, piše Glas Slavonije, pozivajući se na podatke glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Granični prijelaz Orašje prednjači po vrijednosti robe iznesene iz BiH jer preko njega mnogi Slavonci odlaze u prekogranični šoping. Riječ je o iznosu od 5,6 miliona KM. Kupuju se prehrambeni proizvodi, gorivo, ali i lijekovi, koji su tamo jeftiniji, a u Hrvatskoj se često ne mogu nabaviti bez recepta. Tu su i autodijelovi, namještaj, stolarija, ali i neke usluge, poput stomatoloških. Cigarete i duhan ipak su glavni razlog odlaska Hrvata u kupovinu u BiH i Srbiju, a tokom pandemije su mnogi šverceri duhan prodavali i po trostruko većoj cijeni nego inače.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

TRAGEDIJA: Tinejdžer poginuo prilikom povratka iz škole

072info.com

Capak: Oko 400.000 ljudi u Hrvatskoj je bilo u kontaktu sa koronavirusom, ali to nije dovoljno za kolektinvni imunitet

072info.com

Hrvatska priprema zakon o neradnoj nedjelji

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)