“U ime mira, a ne protiv bilo koga”

snapshot 4
Podijelite vijest

Slobodna Palestina! Jednaka prava za sve! Pravda za nastradale! Neke su od parola koje su se mogle čuti tokom skupa podrške narodu Palestine održanom u glavnom gradu BiH. Organizatori su bili Palestinska zajednica u BiH i još nekoliko nevladinih organizacija. Moto jučerašnjeg okupljanja bio je: U ime mira, a ne protiv bilo koga.

Glasne povike okupljenih utišalo je čitanje imena, kako organizatori navode, ubijenih civilia, žena djece i staraca u proteklih nekoliko dana u Gazi. Visoko podignuta ruka u znak mira za Palestinu, i transparenti sa zahtjevima slobode za Palestince bez obzira kojoj religiji pripadali.

I Palestina je bila iz nas

“Ovdje smo da kažemo da smo na pravoj strani, da damo svoju moralnu podršku narodu Palestine, svih religija, svih grupacija koji se već sedamdeset godina bore protiv cionističkog režima tražeći svoje osnovno ljudsko pravo – pravo na život”, jedna je od poruka učesnika skupa.

“Došao da podržim zato što se mnogi mladi nalaze u toj situaciji, da podržim mlade, a i naravno ljude koji se nalaze tamo”, kazao nam je jedan učesnik skupa.

“I Palestina je bila uz nas, tako da, oni ne samo da su zaslužili nego je to naša dužnost da i mi stanemo uz njih“, dodao je drugi učesnik skupa.

Nekoliko stotina građana Sarajeva, članova nevladinih organizacija ali i stanovnika drugih gradova i općina u BiH, organizovano su odlučili doći i na ovaj način iskazati svoj stav prema dešavanjima na Bliskom istoku.

“Sve ovo neće vratiti izgubljene živote koji su ugašeni, sve budućnosti koje nisu bile, ali ovim činom se nadamo da ćemo dovesti sve to kraju i jednom okončati sve to”, rekao je Harun Husić, predstavnik mladih okupljenih na skupu.

Najmlađi na skupu

Alija Redžić, predstavnik udruženja demobilisanih boraca iz Zenice, kazao je da želi mir u čitavom svijetu.

“Neka živi svako na svoj način, nek vjeruje kako šta hoće, nek oblači šta ko hoće, hajmo biti ljudi i živjeti zajedno”, dodao je.

Rezeq Namoor, ambasador Palestine u BiH zahvalio se svima koji su danas došli da pošalju poruku solidarnosti Palestini.

“Zahvaljujem svim onim dobrim i poštenim ljudima bez obzira na njihovu pripadnost. Ovo je jedan veliki skup”, kazao je.

Među učesnicima skupa bili su i najmlađi. Smrt njihovih vršnjaka u Gazi za osmogišnju Lajlu i jednaeastagodišnju Najlu bili su razlog izlaska na sarajevske ulice i podizanja glasa protiv nasilja i ubijanja.

Lajla je rekla: “Došla sam da pružim podršku Palestini”, a Najla: “Poruka je – Children of Bosnia stand with children of Palestine”.


Podijelite vijest