Portal 072info

U institucijama BiH nema rasprave o “bijelom hljebu” do daljeg

Novi prijedlog Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je prije nekoliko mjeseci u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, a u kojem je predloženo da poslanici i izvršioci u vlasti primaju “bijeli hljeb” šest mjeseci nakon isteka mandata, neće u skorijoj budućnosti biti pred poslanicima.

 

U martu je Parlamentarna skupština BiH vratila na doradu ovaj prijedlog, a novi dorađeni prijedlog još nije dostavljen poslanicima i delegatima. U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da je ovaj zakonski prijedlog u pripremi. Kako saznajemo, sa prijedlogom se ne ide prema Vijeću ministara BiH zbog različitih stavova SDA i HDZ BiH. Dok je SDA za potpuno ukidanje “bijelog hljeba”, HDZ BiH se zalaže da ova privilegija ne ukine potpuno. Uostalom, HDZ BiH je i tokom glasanja o ukidanju “bijelog hljeba” bio protiv.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže da Kolegij nije dobio novi izmijenjeni prijedlog ovog zakona iz Vijeća ministara BiH. “Ne znam zbog čega to stoji. SDA neće podržati uvođenje ‘bijelog hljeba’, to je sigurno”, naglašava Džaferović.

Momčilo Novaković (NDP), poslanik, rekao je da nije upoznat zbog čega Vijeće ministara nije ponudilo rješenje o sveobuhvatnom rješenju zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koje je Predstavnički dom vratio na doradu zbog toga što je njime bilo predviđeno da izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH imaju pravo na “bijeli hljeb” pola godine. “Vjerovatno u samom Savjetu ministara nema saglasnosti o tom prijedlogu jer obično na stendbaju su one stvari oko kojih ne postoji saglasnost”, rekao je Novaković.

Podsjetimo, poslanici i delegati iz reda hrvatskog naroda bili su protiv ukidanja “bijelog hljeba”, a nakon što je ovaj prijedlog Damira Arnauta (SBB) dobio podršku u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Iz Vijeća ministara je stigao prijedlog kojim se zadržava pravo na naknadu poslije mandata u trajanju od šest mjeseci.

U međuvremenu u parlamentarnu proceduru upućene su izmjene i dopune prijedloga zakona, ali koje se tiču koeficijenta, te da se razmatra na sjednici 11. maja po hitnoj proceduri. Džaferović ističe da su poslanici Salko Sokolović (SDA), Borislav Bojić (SDS) i Predrag Kožul (HDZ BiH) tražili da se Prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnoj proceduri na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu, te da će Kolegij donijeti odluku o tome. “To je samo tehničko pitanje i vjerujem da kolege imaju dobar razlog što su predložile ove izmjene”, rekao je Džaferović.

Kožul ističe da se ne radi o povećanju koeficijenta za sve zaposlenike u institucijama BiH, nego samo za sedam službenika u Uredu za reviziju. “Potrebno je da se ispravi ta nepravda jer ostalih deset službenika koji rade isti posao imaju veću plaću”, rekao je Kožul.

Podijelite članak