U iranskim kamikaza dronovima motori i čipovi iz zemalja članica NATO?

U iranskim kamikaza dronovima motori i čipovi iz zemalja članica NATO?

Prema pisanjima ukrajinskog portala “Defenceexpress” specijaliziranog za vojnu i sigurnosnu tematiku, u prizemljenim Shahed-238 pronađeni su dijelovi proizvedeni u zemljama članicama NATO-a.  Upravo ovi kamikaza dronovi zadaju najveće muke ukrajinsko protuzračnoj odbrani obzirom na promjenjivu trajektoriju leta, relativno veliku brzinu i napad u rojevima. 

Iako se još niti jedna od zemalja nije oglasila, treba istaći da je Iran pod dugodišnjim sankcijama i tehnološkom izolacijom. 

Češki motor

Turbomlazni motor je identifikovan kao tip TJ150 češke kompanije “PBS Velká Bíteš”, koji ima maksimalni potisak od 1500 N sa masom od 18,9 kg, prečnikom od 272 mm i dužinom od 518 mm.

motor - Avaz

Češki motor pronađen kod prizemljenih komada navodeće municije Shahed-238. Screenshot

Treba istaći da ovo nije prvi put da je mlazni motor češke proizvodnje pronađen na iranskom oružju. Naime, i kod iranskih krstarećih raketa Quds-1 pronađeni su motori koji podsjećaju na češke mlazne motore RM70. 

Američki čipovi

Također, kod prizemljenih Shahed-238 pronađeni su čipovi za satelitsko i inercijalno navođenje TW1721 kanadske kompanije “Tallysman”. Između ostalog pronađeni su upravljački čipovi kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država ali i Švicarske. Nije poznato kako je ova sofisticirana oprema dopremljena Iranu, pri čemu je Iran prodao licencu za proizivodnju cijele linije Shahed kamikaza dronova Ruskoj Federaciji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE