U Irskoj predloženo da čist zrak bude zakonom garantovano radničko pravo

Screenshot 9 4

Parlamentarac ljevičarske stranke Ljudi prije profita Paul Murphy je pokrenuo proceduru kojom će pravo na čist zrak biti zakonom osigurano radničko pravo.

Pandemija koronavirusa je vlasti u mnogim državama nagnula da se pozabave pitanjem kvaliteta zraka. To se desilo i u Irskoj, a što je dio borbe protiv pandemije u školama i na radnom mjestu. Ovo pitanje je aktuelizirano parlamentarac Murphy.

“Nažalost irska vlada, kao i vlade mnogih drugih zemalja, ne čine dovoljno po pitanju kvaliteta zraka u unutrašnjem prostoru. Ne zahtjeva se da postoji prozračivanje, da imate monitore koji pokazuju kolika je količina ugljendioksida, da imate sisteme za filtriranje”, kazao je.

Smatra da se ovo može promijeniti ako se usvoji zakon kojim će se obavezati na prethodno navedeno. Prema njegovim riječima, za razliku od evropskih država, pojedine azijske nisu zanemarile ovo pitanje u borbi protiv pandemije koronavirusa. Ocijenio je da je to posljedica njihovog iskustva s drugim epidemijama virusa, kao što je SARS.

Međutim, sada i pojedine zemlje Starog kontinenta prepoznaju da je ventilacija prostora važna u borbi protiv koronavirusa. To je slučaj u Belgiji i Njemačkoj.

“Vidjeli smo koliko je voda bila značajna u borbi protiv kolere i tifusa. U kontekstu koronavirusa značajan je kvalitet zraka i to se još ne shvaća”, poručio je Murphy.

Napomenuo je da se brigom o kvaliteti zraka djeluje preventivno u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Euronews.

Prethodni članakAPSURDNO: Privredni sudija Ljevaković odredio pritvor Kasumoviću samo zbog sporog rada Tužilaštva?!
Sljedeći članakOd večeras opet noćne obustave saobraćaja u tunelu Crnaja