1635611959 delegacija eu 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 31, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Skenderija 3a. bila je jedna od najprometnijih sarajevskih ulica ovih dana. Iza zatvorenih vrata, u Delegaciji EU, smjenjivali su se lideri stranaka, stranačke delegacije, diplomate. Jedni su dolazili u pozamašnim pratnjama, drugi pješke. Ulazili po danu, izlazili po noći. Kako iz mnoštva prijedloga za izmjene Izbornog zakona, napraviti jedan? Taj odgovor niko nema.

NER FIT

Očekujemo da bijeli dim dođe ovdje iz Sarajeva od strane pregovarača Bošnjaka i Hrvata, ono što se oni dogovore oko toga mi ćemo podržati mi smo savršeno dobri momci”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

A “dobri momci” kako sebe i pristalice naziva Milorad Dodik, iskoristili su priliku upoznati visoku međunarodnu delegaciju o namjeri da kako kaže Republici Srpskoj vrate ono što joj je “oteto”. No, to očito nije bilo u fokusu stranaca. Najčešći gosti pregovrora, glavni akteri, bili su Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Pažljivo smo slušali njihove izjave, ali one nisu zvučale kao da su dvije stranke na pragu dogovora.

“Prijedlog je dvije izborne jedinice u Federaciji isključivo na dan izbora, imamo izborne jedinice, izaberemo dva člana Predsjedništva, sve ste riješili”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Dakle ne postoje tu nikakve dvije izborne jedinice, ne, ne, uopšte ne, samo je jedna izborna jedinica Federacija i jedna Republika Srpska”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Stranci učtivo saslušali

Bez dogovora ova dva politička subjekta, sve je uzalud. No, stranci su bili učtivi te saslušali sve. Pa čak i one koji trenutno nemaju državni parlamentarni kapacitet. I svako ima svoje viđenje. Dvije izborne jedinice u Federaciji, ali bez etničkih prefiksa, kaže Konaković. To ne dolazi u obzir, kaže Nikšić. Ipak, ko zna kako će se stvari odvijati.

“Postoje neki koji su vlast u ovoj zemlji i i luzorno je da traže od opozicije da mi riješimo njihove dileme ali da budemo mi ti koji ćemo učestvovati i koji ćemo dati svoj doprinos tu smo”, rekao je Nermin nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

“Muke s Dodikom”

A opozicija iz Republike Srpske, tačnije lider SDS-a, Mirko Šarović jučer je svoj doprinos dao tako što je kaže upoznao Palmera i Eichhorst s tim da su vladajući lažovi. Stranci su kaže, Šarović, ostali šokirani. No, liderima opozicije fokus na sastanku su ipak bile muke s Dodikom. O Izbornom zakonu, kažu, najbitnije je spriječiti prevare i krađe. One izmjene koje će značiti i ograničeno mijenjanje Ustava, nisu izgledne, kažu.

“Mnogo su manje šanse za promjenu Izbornog zakonodavstva nego što mislite ali naoružajte se sa strpljenjem u ovoj zemlji, ali velikim strpljenjem i ako nam se posreći da do promjena makar i onih minimalnih dođe ja mislim da bi to bio veliki uspjeh”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Uz izuzetak stranaca, više niko nije ni optimističan, da iz tolikih različitosti može nastati jedan dokument oko kojeg bi se istinski pregovaralo. Mnogi su razočarani zbog očekivanja i da će diplomatska ofanziva rezultirati smirivanje, ignorisanjem, pa i sankcijama prema Miloradu Dodiku, no ni to se nije desilo. Stranci su otišli. Nisu se imali čim pohvaliti.

LIDER