U Izraelu imaju ogromne zalihe vakcina, ali razmišljaju o nabavci još 36 miliona

Vlast u Izraelu još nije odlučila o prijedlogu da potroše oko 1,05 milijardi dolara na još 36 miliona doza vakcina protiv koronavirusa. To je mnogo više nego što ovoj državi, koja prednjači po vakcinaciji i u kojoj se život vraća u normalu, realno treba.

Na taj način Izrael bi imao više od 60 miliona vakcina, što je gotovo sedam puta više od broja stanovnika u zemlji i što je dovoljno za vakcinaciju 30 miliona ljudi.

No dok se vlast prepire oko toga treba li Izraelu zapravo dodatnih 36 miliona doza, ispostavilo se da postoji poprilično problema s 27 miliona doza koje je Izrael već nabavio. Do sada je Izrael koristio samo 10 miliona vakcina, a neiskorišteno je 17 miliona.

Generalni računovođa Ministarstva finansija Yali Rothenberg poslao je ove sedmice pismo generalnom direktoru Ministarstva zdravlja Chezi Levyju. Uslijedilo je to nakon što se ispostavilo da je Ministarstvo zdravlja, suprotno ugovorima o nabavci vakcina, postupalo tajno, bez obavještavanja Ministarstva finansija.

U pismu Rothenberg navodi tri specifična problema u ponašanju Ministarstva zdravlja. Prva se odnosi na odluku premijera Benjamina Netanyahua da pošalje Modernine vakcine protiv koronavirusa u inostranstvo, prijateljskim zemljama poput Češke, Ruande, Hondurasa i Gvatemale, čime je prekršen ugovor Izraela s Modernom.

Ministarstvo zdravlja poslušno je izvršilo Netanyahuovu naredbu, a Ministarstvo priznaje da je, Moderna, nakon saznanja, zaustavila nove isporuke vakcina za Izrael. Kasnije je Ministarstvo zdravlja zatražilo i dobilo dozvolu od Moderne za upotrebu vakcina za Palestince koji rade u Izraelu.

Druga žalba Rothenberga bila je da je Izrael od Pfizera primio više doza vakcina nego što je plaćeno i to bez obveze da ih plati. Problem je, kako priznaje i samo Ministarstvo zdravlja, što su svi sporazumi s Pfizerom sklopljeni usmeno, bez obavještavanja glavnog računovođe.

Treće pitanje koje je problematizirao Rothenberg bila je posvećenost Ministarstva zdravlja Pfizeru, odnosno da će Izrael koristiti samo vakcinu Pfizer-BioNTech dok zemlja ne postigne kolektivni imunitet. Ovo je jedina tvrdnja koju Ministarstvo zdravlja samo djelomično priznaje.

Ova pitanja pojačavaju zabrinutost u vezi s namjerom Izraela da potpiše ugovore o kupovini još 36 miliona vakcina. Haaretz podsjeća da nije iskorišteno 17 miliona doza vakcina Moderne i AstraZenece. Zašto ne bi koristiti te vakcine, nema objašnjena Ministarstva zdravstva.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakAdnan Drndić je online socijalni radnik od kojeg pomoć traže i zlostavljani muškarci
Sljedeći članakKazne smanjile broj poginulih na bh. cestama, ali je on opet među najvećim: Šta dalje