U Izraelu otkrivena jedna od najstarijih džamija

Screenshot 6 1 1

Temelji ukazuju da je džamija izgrađena jednu generaciju nakon smrti poslanika Muhammeda.

U gradu Tiberiasu na sjeveru Izraela otkriveni su ostaci drevne džamije, za koju se vjeruje da potiče iz najranijih desetljeća islama, saopćili su arheolozi.

Temelji džamije, koje su nedaleko od Galilejskog jezera iskopali istraživači Jevrejskog univerziteta iz Jerusalema, ukazuju da je izgrađena otprilike jednu generaciju nakon smrti poslanika Muhammeda, što je čini jednom od najstarijih muslimanskih svetilišta koje će arheolozi proučavati, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Znamo za mnoge stare džamije koje su pronađene na samom početku islamskog perioda“, kaže vođa ekspedicije Katia Cytryn-Silverman.

Prema njenim riječima, druge džamije koje datiraju iz približno istog perioda, kao što su Poslanikova džamija u Medini, Velika džamija u Damasku ili Al-Aksa u Jerusalemu i dalje su u upotrebi i arheolozi ih ne mogu proučavati.

Desetljećima pod vlašću muslimana

Cytryn-Silverman navodi da otkriće džamija u Tiberiasu pruža rijetku priliku da se istraži arhitektura muslimanskih objekata za molitve na početku njihovog razvoja i ukazuje na toleranciju ranih islamskih lidera prema drugim vjerama.

U vrijeme kada je džamija izgrađena, oko 670. godine, Tiberias je bio pod muslimanskom vlašću nekoliko desetljeća.

Pod muslimanskom vlašću postao je glavni grad provincije u ranom islamskom carstvu, ali se donedavno malo znalo o ranoj muslimanskoj prošlosti grada.

Prethodni članakZeničko-dobojski kanton: Oko 70 posto zdravstvenih radnika se opredijelilo za vakcinaciju
Sljedeći članakPreminuo Ivica Ćurić, izvršni direktor za finansije Autocesta FBiH