AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prvi dan ljeta Neum je dočekao s veoma malim brojem gostiju, posebno kada se uzme u obzir da je u ovo doba godine već važio za grad na čijim se plažama “vodila borba” za postavljanje peškira. 

Pandemija je očigledno učinila svoje i, kako kažu ugostitelji u Neumu, nisu iznenađeni jučerašnjim malim brojem gostiju.

– Spašava se ono što se može, sezona će sigurno biti slaba – kaže nam konobar u jednom ugostiteljskom objektu.

A kada smo već “postali bliski”, upozorio nas je da je “voda s česme nešto mutna”, tek toliko da budemo oprezni.

S druge strane, opreza zbog koronavirusa nema nigdje. Masku ste slobodno mogli zaboraviti kod kuće, jer gotovo ih nema na ulicama, a baš u rijetkim slučajevima ih koriste prodavači.

Opreza nigdje

Maske skoro niko ne nosi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baMaske skoro niko ne nosi

Juni je, ljeto je, nema gostiju, nema gužvi, ali nema ni popusta. Ako ste zaštitnu masku mogli zaboraviti, novac ne smijete nikako. Cijene su kao i lani. S obzirom na mutnu vodu s česme, u ugostiteljskim objektima ćete flašicu vode od 2,5 decilitara platiti isto toliko maraka.  

Najjeftinija kafa je dvije KM, a gazirani sokovi ne ispod 3. Naravno, svime se možete opskrbiti u znatno jeftinijim trgovinama.

Bolji dani

Tamo, to je sigurno, nećete moći ručati, recimo, morske plodove. Za porciju lignji s prilogom u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata platit ćete između 13 i 15 KM.

Ako ste, ipak, više ljubitelj kod nas tradicionalnijeg roštilja, za porciju ćevapa platit ćete 8-9 KM, s tim da ćete se morati raspitati o kojem se mesu radi, jer to nije naglašeno.

Uglavnom, počela je sezona, a Neum čeka bolje dane. Nadati se da će oni brzo stići, a s njima i bolja usluga. Stranaca nema, a stvar mogu popraviti samo bh. građani, pa je nekako utisak da bi se o gostima moglo nešto više brinuti.

Da bi, za razliku od onoga što smo vidjeli, oni koji rade u Neumu mogli nekada znati odgovor na neko pitanje, recimo o smještaju, ponudi…

Cijene smještaja

Malobrojni gosti uživali u sunčanju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baMalobrojni gosti uživali u sunčanju

Hotelski smještaj još čeka bolje vrijeme i u Neumu, a privatni iznajmljivači pripremaju sobe i apartmane. Oni koji su spremni, imaju i spremne cijene.

Solidan trokrevetni apartman košta 70-100 KM. Na gornjoj granici su oni koji imaju svoje kupatilo, TV, balkon i internet. Sve ovo je na 100-200 metara od plaže. Mogu se naći i jeftinije sobe, posebno iznad magistralnog puta.

Avaz