U julu i augustu nemoguća je misija naći automobil za iznajmljivanje, cijene porasle za 30 posto

automobili prodaja 1 696x376 1

Cijene novih i polovnih automobila rastu posljednjih mjeseci, tako da se to odrazilo i na cijenu vozila za iznajmljivanje.

U ljetnim mjesecima veliki broj Bosanaca i Hercegovaca dolazi u domovinu na odmor, tako da je već sada veoma teško pronaći automobil za iznajmljivanje u julu ili augustu.

– U julu i augustu je nemoguća misija pronaći automobil za iznajmljivanje. Sve to je uticalo i da su cijene povećane. U sklopu naše kompanije imamo rent-a-car kuću “DailyRent” i svih 180 automobila već sedmicama je rezervisano u julu i augustu – kaže Adis Bunjo, direktor Bunjo Group, koji dodaje da je glavni problem autoindustrije i dalje nedostatak čipova.

Adnan Kovačević, vlasnik salona automobila Turbo Trade u Sarajevu, kaže da je problem nastao kako zbog nedostatka rent-a-car kuća, tako i vozila.

– Tokom pandemije dosta domaćih, ali i stranih rent-a-car kuća je zatvoreno, tako da je sada normalno da je došlo do rasta cijena za 30 posto, pa čak i više. Prije pandemije auto se moglo iznajmiti i za 50 KM, ali sada u julu i augustu vozilo se neće moći pronaći ni za 100 KM – potcrtava Kovačević.

Faktor