U junu 2022. Neum će biti povezan magistralom sa ostatkom BiH

U junu 2022. Neum će biti povezan magistralom sa ostatkom BiH

Do potpunog završetka magistralne ceste od Stoca do Neuma ostalo je još da se završe radovi na potezu od Neuma do Drenovaca, a rok istječe u junu 2022. godine i tada će se konačno povezati cijela Bosna i Hercegovina s jedinim mjestom na jadranskoj obali prije početka ljetne turističke sezone.

Kako su nam rekli iz JP Ceste Federacije BiH, radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac izvode se u skladu s planiranom dinamikom i kompletna dionica u dužini 36,5 kilometara će biti u funkciji u junu 2022. godine.

Trenutno se izvode radovi na poddionici Hutovo – Cerovica dužine pet kilometara i poddionici Cerovica – Stolovi dužine 4,95 kilometara, koji su započeli u oktobru 2020. godine, a rok za završetak je juni 2022. godine – podaci su Cesta FBiH.

Vrijednost ugovorenih radova je, kako navode, 20 miliona 757.385 maraka, dok će u cjelokupan projekt izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac biti utrošeno 88 miliona 965.690 KM i time će se riješiti problem saobraćajne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma s ostatkom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a time i cijele BiH te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Neuma i Stoca.

Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM. To su kreditna sredstva Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE