Portal 072info

U junu pola miliona nezaposlenih u BiH, zaposlenih 700 hiljada

Biro za zaposljavanje Zenica - Ilustracija

Iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine danas je istaknuto kako je u prvih šest mjeseci ove godine, od 1. januara do 30. juna, zabilježen smanjen broj registriranih nezaposlenih lica, a tokom istog perioda registriran je porast broja zaposlenih osoba u BiH u odnosu na isti period prošle godine od 1,7 posto, javlja Anadolu Agency.

Osim toga, registriran je povećan broj novoprijavljenih lica na evidencije nezaposlenih, povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika, povećanje broja lica kojima je prestao radni odnos kao i smanjenje broja korisnika novčane naknade.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zamjenik direktora Agencije Željko Rajić istaknuo je kako njihovi podaci pokazuju da je broj zaposlenih u pravnim licima u BiH u maju iznosio 712.353 od čega je 294.814 žena.

“U odnosu na april ove godine, broj ukupno zaposlenih pravnih lica povećao se za 0,3 posto. Stopa nezaposlenosti za maj 2015. godine iznosila je 43 posto što je u odnosu na april 2015. godine smanjenje za 0,3 posto”, istaknuo je Rajić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim riječima, najveći rast u proteklom periodu zabilježen je u sektorima poslovanja nekretninama, umjetnosti, zabave i rekreacije, administrativne djelatnosti, informacija i komunikacije.

“Prema podacima Agencije, na evidenciji je u junu prijavljeno 539.512 nezaposlenih lica što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 0,40 posto. Od ukupnog broja lica koja traže zaposlenje, žena je 51,41 posto”, naglasio je Rajić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poredeći stanje u entitetima i Brčko distriktu BiH, broj registriranih nezaposlenih lica u Federaciji BiH smanjen je za 0,7 posto. U Republici Srpskoj taj broj je manji za 3,87 posto u odnosu na prošlu godinu dok je u Distriktu Brčko povećan za 0,80 posto.

Rajić je također napomenuo kako je u junu 2015. godine posredstvom zavoda te službi za zapošljavanje u BiH zaposleno 8.755 osoba s evidencije nezaposlenih što je za 6,49 posto manje u odnosu na maj iste godine. Istog mjeseca, u junu, 5.679 lica prestao je radni odnos što je za 23,1 posto manje u odnosu na maj 2015.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prestanak radnog odnosa uglavnom je, prema podacima, zbog osnova otpuštanja, likvidacije poduzeća, tehnološkog viška, prestanka ugovora na određeno vrijeme, povrede radne obaveza i drugih razloga.

“U BiH u periodu januar-juni 2015. poslodavci su zavodima i službama zapošljavanja prijavili ukupno 20.309 potreba za zapošljavanjem novih radnika. Ovaj broj je veći u odnosu na prethodnu godine a povećanje je 12,7 posto”, naglasio je Rajić dodajući kako je Anketa o radnoj snazi za 2015. godinu u BiH ekonomsko-radno stanovništvo činilo je 1.137.000 osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME