U JUNU SLIJEDI PODJELA IMOVINE BIVŠE JUGOSLAVIJE: Pogledajte šta će BiH dobiti

U JUNU SLIJEDI PODJELA IMOVINE BIVŠE JUGOSLAVIJE: Pogledajte šta će BiH dobiti

Pitanje preuzimanja imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ nakon dužeg zastoja moglo bi se naći na stolu zemalja sukcesora u junu ove godine.

Na sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatske imovine bivše SFRJ u Zagrebu krajem 2006. godine BiH je usmenom raspodjelom dobila osam nekretnina koje ukupno vrijede 12,1 milion dolara.

“To je bila raspodjela u 2006. godini, pa se ponovo raspravljalo 2010.godine, da bismo krajem 2013. ušli u te neke objekte, odnosno 2014. godine izvršili faktički i njihovo knjiženje”, objašnjava Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija BiH. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova, objekti diplomatije bivše SFRJ u zemljama vrijede oko 266,4 miliona dolara. Od toga BiH pripada 39,96 miliona dolara.

“Do sada je dogovorom iz Zagreba BiH u tom nekom dijelu zemalja OECD-a dobila otprilike 24 miliona dolara imovine, s tim da u tom regionu njoj pripada, znači tako je podijeljeno, pripada oko 30 miliona. Znači može se smatrati da je nekih 79% imovine podijeljeno u tom nekom regionu”, ističe Kelić. Osim navedenih postoji i imovina za koju nije zainteresirana nijedna od zemalja sukcesora, a čija je vrijednost oko 50 miliona dolara. 65% imovine već je podijeljeno, dok za 35% te imovine tek predstoji podjela. U okviru preuzimanja imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, na svoj konto BiH bi trebala inkasirati još oko 14 miliona dolara.

“Od ostalih objekata koji će biti predmet raspodjele, interesantni su ili BiH će tražiti prvenstveno objekat u Rusiji, to je iz ostataka u Evropi koji je vrijedan 1,7 miliona dolara, po procjeni i objekte koji su u Argentini, u Buenos Airesu, to su prioriteti”, dodaje Kelić. BiH bi kao zemlja sukcesor trebala imenovati novog predstavnika u pregovaračkom timu za Aneks B Sporazuma o sukcesiji. Do juna bi trebao biti održan i sastanak najvišeg tijela koje prati implementaciju Sporazuma o sukcesiji, tj. sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja sukcesora, kojim bi se proces raspodjele imovine trebao ubrzati.

TV1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS