U Kaknju se iznova gradi tekija koja je postojala prije skoro 500 godina

Tekija Dana Halila u Općini Kakanj trebala bi uskoro biti završena, a napravljena je na lokaciji i projektu još od 1604. godine kada se u određenim dokumentima navodi da su se u blizini pazara Kakanj nalazile njihve i tekije, piše Klix.

Na putu Zenica – Sarajevo prije usključenja za Kakanj prije nekoliko dana završeni su građevinski i pokrovni radovi na tekiji Dana Halila, vakifa koji je na ovom području posjedovao određene zemljišne parcele, kao i u selu Zgošća pored Kaknja.

Prema relevantnim podacima koje nam je dostavio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj Sulejman ef. Čeliković, Dane Halil je bio pobožnjak, a potvrda toga je i tekija koju je izgradio u svom kraju krajem XV stoljeća, što je polja stoljeća ranije nego što se pretpostavljalo.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Pronašli smo dokumente na fakultetu koji govore o tekiji u Kaknju. Iz Instituta smo dobili original prijevod dokumenta s turskog jezika o vakufu tekije kod Kaknja i odlučili smo da je obnovimo. Tekija se pravi iz temelja do krova. U narednom periodu će se ispitati i mezarje koje se nalazi u blizini tekije s obzirom da postoje nišani koji nisu pronađeni ni u Sarajevu”, kazao je ef. Čeliković.

Ideja stara više od 500 godina ponovo je uživjela u Kaknju, a novčana sredstva za otkup zemljišta i gradnju tekije su se prikupila i prikupljaju se dobrovoljnim finansijskim sredstvima te od toga ovisi i završetak radova.

Copy
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Napravili smo neke zahtjeve pa ćemo vidjeti da li će nam još neko pomoći kako bismo ovaj projekt priveli kraju što prije. Ovo je značajan projekt koji je bio iznenađenje i za nas da je iz tog perioda. Dokumente koji smo pronašli iz 1604. godine govore o tekiji da je već tada postojala 40-ak godina. Ova obnova će biti obnavljanje historije i određenih vrijednosti na području Kaknja”, dodao je Čeliković.

Iako se precizna lokacija prema dokumentima ne može odrediti, postoje naznake da se tekija nalazila upravo na ovoj lokaciji gdje i danas ponovo izgrađena. U bilješci iz 1604. godine se navodi da se tekija nalazi u blizini pazara Kakanj i da vakuf čini jedna njiva, kao i dvije njive pokraj tekije, kao i šuma naprama Kaknju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U neposrednoj blizini tekije nalazi se i mezarje sa više velikih nišana, bez tragova postojanja nekog objekta, a zbog sumnje da je na lokaciji tekije moglo postojati i mezarje sumnja se da je upravo ova lokacija tačna lokacija tekije.

Prethodni članakTeška saobraćajna nesreća, povrijeđen motociklista  
Sljedeći članakPLAĆENE UBICE SVE KREATIVNIJE: Maskiraju se u dostavljače, majstore, starce, kako bi izvršili zadatak