U Kanadi ispod škole pronađeni ostaci 215 djece

c 10

Ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, pronađeni su zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi, otkriće koje je premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) u petak nazvao potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u historiji te zemlje.

Riječ je o učenicima škole “Kamloops Indian Residential School” u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

– Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala – kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao “kulturni genocid”.

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150.000 djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840.-ih pa sve do 1990.-ih godina.

Izvještaj je utvrdio da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Trudo je na Twritteru napisao kako mu ta vijest “slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje”.