B5CF4735 0DAE 4746 9D34 98CED4592169
AUTOR: K.H.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 5:04
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Još dvije katoličke crkve izgorjele su na prostoru gdje žive autohtone zajednice u zapadnoj Kanadi, što se dešava nakon što su vlasti saopćile informacije o postojanju masovnih grobnica djece pripadnika autohtonih zajednica.Požari u crkvi Svete Ane i crkvi Chopaka započeli su jedan za drugim u Britanskoj Kolumbiji.

FIXGEHALT

Policajci su rekli da su obje crkve potpuno uništene i da su vatru tretirali kao “sumnjivu”.

Prošlog ponedjeljka dvije druge katoličke crkve u provinciji uništene su u požarima, dok je Kanada obilježavala Nacionalni dan autohtonih naroda.

“Istrage o prethodnim požarima i ova dva nova, su u toku bez hapšenja ili optužbi”, rekao je kanadski policajac Jason Bayda.

To se događa nakon što su stotine neoznačenih grobnica otkrivene na mjestima bivših rezidencijalnih škola u Kanadi.

Državne obavezne škole vodile su vjerske grupe u 19. i 20. vijeku s ciljem asimilacije autohtone omladine.

Domorodačke skupine zatražile su potragu za više grobnica širom zemlje.

Mnogi u zajednici članovi su Katoličke crkve i vrlo su uznemireni zbog požara.

U maju su iz indijanske zajednice najavili otkriće posmrtnih ostataka 215 djece u školi u Britanskoj Kolumbiji.

Pronašli su ih u indijskoj rezidencijalnoj školi Kamloops, koja je otvorena pod rimokatoličkom upravom 1890. godine, a zatvorena 1978. godine.

U četvrtak je objavljeno da je pronađena 751 neoznačena grobnica u bivšoj rezidencijalnoj školi u Saskatchewanu kojom je isto tako upravljala Rimokatolička crkva.

Smrti u kanadskim obaveznim internatima dobrim dijelom su posljedica loših zdravstvenih uvjeta unutra. Studenti su često bili smješteni u loše izgrađenim, slabo grijanim i nehigijenskim objektima.

Između 1863. i 1998. godine više od 150 000 autohtone djece oduzeto je od njihovih porodica i smješteno u ove škole širom Kanade.

Komisija pokrenuta 2008. godine da bi dokumentovala utjecaj ovog sistema otkrila je da se veliki broj autohtone djece nikada nije vratio u svoje matične zajednice. Značajni izvještaj komisije kaže da je ta praksa predstavljala kulturni genocid.

Kanadska vlada se službeno izvinila zbog sistema.

LIDER