Portal 072info

U Kantonalnoj bolnici Zenica uspješno izvedena prva eksplantacija dječijih organa u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom noći između 10.4. na 11.4.2016. godine u JU Kantonalna bolnica Zenica, izvedena je eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice pacijenta koji je preminuo u našoj ustanovi 10.4.2016. godine. Dječak u dobi 12 godina primljen je u JU Kantonalna bolnica Zenica, 5.4.2016. godine u izuzetno teškom stanju nakon saobraćajnog udesa. Nakon niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja stanja pacijenta te je 10.4.2016. godine konzilijarno utvrđena moždana smrt. Nakon obavljenog razgovora sa ocem dječaka i pored ogromne boli i tragedije koja je zadesila porodicu dobiven je pristanak za eksplantaciju organa u svrhu transplantacijskog liječenja.

Eksplantacija oba bubrega, urađena je u saradnji eksplantacionog tima urologa iz UKC-a Tuzla i operativnog tima JU Kantonalna bolnica Zenica. Postupak je protekao uspješno. Transplantacija organa se očekuje u jutarnjim satima 11.4.2016. godine u UKC-u Tuzla. Ovo je prvo održavanje dječijeg donora i eksplantacija dječijih organa u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Služba za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola se zahvaljuje svim kolegama koji su pomogli da se ovakav postupak uspješno provede. JU Kantonalna bolnica Zenica uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka iskazuje posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima svoje najveće tuge i boli.

kbze.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)