U Kantonu Sarajevo smanjena stopa nezaposlenosti

Podijelite vijest

U Kantonu Sarajevo (KS) trenutno je nezaposleno 71.779 osoba, što je za 862 osobe ili 1,19 posto manje u odnosu na prošli mjesec.

U odnosu na broj nezaposlenih osoba u istom periodu prošle godine, prema podacima Javne ustanove (JU) “Služba za zapošljavanja KS“- Sarajevo, broj nezaposlenih osoba smanjen je za 982 ili 1,35 odsto.

Najveći broj registrovanih nezaposlenih osoba evidentiran je u općinama Novi Grad (19.976) i Ilidža (11.660), a najveća stopa nezaposlenosti već niz godina registrovana je u općinama Ilijaš 45,34 posto, Trnovo 34,05 posto i Hadžići 36,60 posto.

U prošlom mjesecu Služba je posredovala u zapošljavanju 1.378 osoba, i to: 383 sa visokom stručnom spremom (VSS), 14 sa višom stručnom spremom (VŠS), 521 sa srednjom stručnom spremom (SSS), šest visokokvalifikovanih (VKV), 343 kvalifikovane (KV), tri polukvalifikovane (PKV) i 103 nekvalifikovane (NKV) osobe, što je za 145 osoba više u odnosu na prošli mjesec.

Aktivnosti zaposlenih u JU “Služba za zapošljavanje KS“, kao i reformski procesi koji se već nešto više od godini dana provode u ovoj ustanovi u saradnji sa međunarodnim institucijama, sigurno su imali uticaja na zaustavljanje višegodišnjeg rasta nezaposlenih u KS.

U saopćenju podsjećaju da je Služba za zapošljavanje KS prva u Federaciji BiH (FBiH) otvorila Ogledni biro Novo Sarajevo, kao i Klub za traženje posla, u kojemu se primjenjuju evropski standardi u radu sa nezaposlenim osobama.

Zajednički rad, ako je suditi po ostvarenim rezultatima, dobar su primjer u kojem pravcu treba da idu službe za zapošljavanje u budućnosti, navodi se u saopćenju.

Onasa