U kasarnama OSBiH smješteno oko 600 civila

Podijelite vijest

Pripadnici Oružanih snaga BiH i danas su pomagali u poplavama i klizištima ugroženom stanovništvu BiH. Sve kasarne OS BiH otvorile vrata za ugroženo stanovništvo.

Pomoć se pruža zračnim snagama, kopnenim snagama, inžinjerijskim mašinama i drugim raspoloživim materijalno-tehničkim sredstvima u općinama Bijeljina, Travnik, Maglaj, Derventa, Zvornik, Banja Luka, Prijedor, Modriča, Kotor Varoš, Zenica, Šamac, Žepče, Sanski Most, Brčko, Odžak i Orašje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. Letjela su četiri helikoptera Oružanih snaga BiH.

Helikopterom je evakuisano oko 20 lica sa rejona Bistrica, Šerići, Orahovica i Željezno Polje, među kojima su bile trudnice, djeca, nepokretne osobe, pacijenti za dijalizu i dvije osobe sa unutrašnjim krvarenjem. Na tim područjima od jučer djeluje i jedan vod OS BiH od 40 vojnika za pomoć pri evakuaciji i pružanju drugih vrsta potrebnih usluga. Prevezeni su šatori, hrana, lijekovi, sanitetski materijal.

Helikopterom je danas iz Banje Luke prevožena pomoć i hrana u Bijeljinu, Kotor Varoš, Šamac i druga ugrožena mjesta.

Također, pripadnici OS BiH već treći dan učestvuju u osiguravanju nasipa na obalama rijeka na području općina Zenica, Orašje i Odžak.

Svi vojni kapaciteti u okolini ugroženih područja su otvoreni za prihvat evakuisanog stanovništva.

Kapaciteti kasarne za prihvat civila u Bijeljini su popunjeni, ali su ostali smještajni vojni kapaciteti spremni prihvatiti evakuisano stanovništvo. Ukupno je na lokacijama Oružanih snaga BiH smješteno oko 600 civila.

Trenutno se pruža pomoć na više od 20 lokacija i općina u BiH, sa preko 350 vojnika sa svom potrebnom opremom i mehanizacijom. Angažirano je oko 30 motornih vozila, 17 čamaca, autobusi, kamioni, inžinjerijske mašine i druga oprema i mehanizacija.

Planirano je da se u toku dana, a u cilju povećanja operativnosti i efikasnosti rada helikopterskih kapaciteta OS BiH, kao i uštede pogonskog goriva, helikopteri 1 Gazela i 1 MI-8 iz Banje Luke te 1 UH1H iz Rajlovca dislociraju na civilni aerodrom u Tuzlu.

– Obilježiti ravan teren za slijetanje helikoptera –

Iz Ministarstva odbrane BiH zamolili su stanovništvo da zbog omogućavanja slijetanja helikoptera OS BiH na ugrožena područja, naročito u nepristupačnim terenima, u granicama mogućnosti maksimalno sarađuju sa pripadnicima OS BiH kako bi se omogućila brza intervencija i evakuacija ugroženog stanovništva.

“Mole se stanovnici da, ukoliko je moguće, pronađu ravan prostor veličine 50×50 metara i obilježe ga vidljivim obilježjima, krečom ili neki drugi način. Poželjno je da na granicama obilježenog prostora bude jedno lice koje će davati signale pilotima helikoptera i time pomoći u njegovom slijetanju. Također, mole se stanovnici da u skladu s mogućnostima, izvjese bijelu ili neku drugu tkaninu na veću visinu, kako bi obilježili prostor i time pomogli pilotima helikoptera u određivanju pravca vjetra, čime bi se omogućilo njihovo bezbijedno slijetanje”, navode iz Ministarstva odbrane.

federalna.ba/Anadolija