shutterstock 1704467767 750x461 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

Osam osoba koje su dobile dvije doze cijepiva protiv koronavirusa umrlo je u KB Dubrave, potvrdila je za RTL zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Kako je za RTL ranije otkrila infektologinja iz KB-a Dubrava Nikolina Bušić, u toj je bolnici preminulo osam pacijenata koji su cijepljeni s obje doze cjepiva.

U KB Dubrave umrlo osam osoba

“Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Ukupno ih je bilo osam među ovima koji su dobili dvije doze”, rekla je Bušić.

Izvješće HZJZ-a pak tvrdi da nijedna cijepljena osoba nije preminula zbog koronavirusa.

Na pitanje kako je moguće da u izvještajima HZJZ-a nema podataka o osobama koje su cijepljene, a umrle su od bolesti COVID-19, dok je u KB Dubrava takvih osam slučajeva, za RTL je govorila Ivana Pavić Šimetin.

“Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali moram reći prvo da se izvješće odnosi na podatke koje smo mi zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme”, rekla je Šimetin. Dodala je:

“Isto tako je različito pitanje što je osnovni uzrok smrti, a što je popratni uzrok smrti. Iako sada ne možemo detaljno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko virjeme. Možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o COVID-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanju. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe sa ozbiljnim komorbiditetima”.

Šta stoji u izvještajima?

Ipak, kada se izvještavalo o broju umrlih, govorilo se i o smrtima uzrokovanima koronavirusom i onim uzrokovanima drugim bolestima. Zamjenica je komentirala zašto se to ovoga puta nije dogodilo.

“Podatak koji smo mi iznosili se odnosi na koronu kao prvi uzrok smrti, u protivnom to nije u našem podatku koji smo iznijeli. Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se cijepile još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda. Oovo je još uvijek još manje od očekivanog broja smrtnih ishoda”, poručila je Šimetin.

“Po ovome koliko mi podatke imamo službeno za sada mi takvog slučaja za koji možemo apsolutno tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a da je cijepljen pravilno sa dvije doze, to još zapravo mi nemamo”, dodala je ona.