U KBZ izvršen pregled glave i vrata

Podijelite vijest

0476007.48

Svjetska sedmica svijesti o karcinomima glave i vrata obilježava se od 20. do 26. aprila. Zenica je jedini grad u Bosni i Hercegovini koji je preuzeo obilježavanje ove sedmice zbog konstantnog povećanja broja oboljelih.

Kantonalna bolnica Zenica tim povodom danas je organizovala  specijalističke preglede za javnost bez potrebe prethodnog naručivanja na odjelu otorinolaringologije. Rak glave i vrata jedan je od najčešćih tipova raka u svijetu. Rana dijagnostika posebno je važna jer se tumori tada mogu uspješnije liječiti čuvajući organe ili dijelove organa koje je početni tumor zahvatio.

Otkrivanje raka u ranom stadiju nastanka omogućava i učinkovitije liječenje te povećava stopu izlječenja. Simptomi su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Ukoliko niste potražili liječničku pomoć ne zaboravite da možete uraditi i samopregled.

Ljekari savjetuju provjerite grlo, nepce i koristeći lampu i ogledalo prostor ispod jezika. Ukoliko primjetite neku nepravilnost koja nije obostrana javite se svom ljekaru.