Screenshot 4 86
AUTOR: H.D.
DATUM: srp 30, 2021 @ 15:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Nakon skoro pola godine u Pekingu su prvi put registrovane osobe pozitivne na koronavirus. U srijedu, 28. jula, u Kini je bio najveći porast broja pozitivnih na virus od januara ove godine.

U spomenutom danu je registrovano najmanje 175 osoba koje su pozitivne na Covid-19. Ovi podaci su zabrinuli nadležne, jer je ranije dnevno registrovan vrlo mali broj.

U Pekingu su nakon 179 dana registrovane zaražene osobe. Prema navodima nadležnih, riječ je o lokalnom prijenosu virusa, a zaražen je bračni par koji je putovao u provinciju Hunan. Oni se trenutno nalaze u izolaciji, piše CNN.

Prve osobe zaražene koronavirusom su registrovane krajem 2019. u kineskom gradu Wuhanu. Vrlo brzo desila se pandemija koronavirusa koja još traje. Vlast najmnogoljudnije zemlje na svijetu je izrazito restriktivnim mjerama uspjela znatno suzbiti širenje virusa. To je za posljedicu imalo vrlo mali broj pozitivnih na virus, kao i mali broj onih koji su preminuli od virusa.

U ovoj državi, kao i u ostatku svijeta, sada su zabrinuti zbog delta soja koronavirusa, koji je prvi put registrovan u Indiji.

U međuvremenu je vakcinacija protiv ovog virusa postala iznimno učinkovita. Već je iskorišteno 1,5 milijardi doza vakcina.

LIDER