Portal 072info

U koje zemlje regije i EU mogu putovati državljani BiH

8303429E 2B57 4C9D A129 9646516E2BD2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Državljani Bosne i Hercegovine bez ikakvih ograničenja, uz važeće dokumente, mogu putovati u susjednu Srbiju. Za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan test na virus korona, a ako u Hrvatsku putujete turistički i dalje je potrebna potvrda o rezervaciji smještaja i popunjen online obrazac na web stranici MUP-a Hrvatske.

Nesmetano, bez dodatnih uslova, državljani Bosne i Hercegovine mogu prelaziti granicu sa Srbijom. To pak nije slučaj sa susjednom Crnom Gorom. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti ove turističke destinacije formiralo je tri liste država. Iz pojedinih se u Crnu Goru može ući bez ograničenja, iz drugih nikako, a državljanima BiH potreban je negativan test na virus korona.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Države čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina”, kazali su iz Vlade Crne Gore.

U Hrvatsku je dozvoljen ulazak državljanima BiH ukoliko je to put iz poslovnih, neodložnih ličnih razloga i turistički. No, za sve koji u ovu zemlju dolaze kao turisti i dalje je potrebna potvrda o rezervaciji smještaja i popunjen online obrazac na web stranici MUP-a Hrvatske. Hrvatskim državljanima ministar zdravlja uputio je upozorenje.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Naravno da nije preporučljivo putovati u zemlje gdje je epidemiološka situacija lošija nego u Republici Hrvatskoj. To preporučujemo samo u onim slučajevima u kojima je to nužno samo iz opravdanih razloga – obiteljskih ili nekih drugih. Inače, nije ni pametno ni dobro. A ako se već i putuje odgovorno ponašanje koje uključuje nošenje maski, održavanje distance i izbjegavanje fizičkog kontakta i adekvatna higijene ruku je od osnovne važnosti. Na taj način možemo pobijediti ovaj virus, a bili smo na dobrom putu”, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva Hrvatske.

Državljani BiH u Njemačku mogu ući isključivo u svrhu povratka na mjesto stalnog boravka ili opravdanog pravnog osnova poput hitne medicinske njege uz podnošenje određenog zahtjeva. Po povratku u Njemačku obavezan je karantin u trajanju od 14 dana uz mogućnost izuzeća posjedovanjem negativnog PCR testa na virus korona koji priznaje Svjetska zdravstvena organizacija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Od 19. juna mjera karantina ili negativan test na koronavirus, ne stariji od 72 sata, obavezno obavljen u nekoj od članica Evropske unije – potreban je za ulazak iz BiH u Sloveniju. Za ulazak državljana BiH u Španiju ili Italiju nije propisana obaveza testa na Covid-19, ali mora postojati valjan pravni osnov za ulazak i obavezna mjera karantina, odnosno samoizolacije 14 dana. Postoje i izuzeci kada je u pitanju tranzit, repatrijacija ili posebni uslovi uz odobrenje.

N1

Podijelite članak
  • 13
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hrvatska produžila režim prelaska granice

072info.com

Od 1. novembra u Hrvatskoj novo pravilo za vozače, kazne su prilično velike

072info.com

Istorijski govor u Skupštini Srbije: Ko bi mogao pomisliti da će jedina opozicija biti Albanci i Bošnjaci?

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6