Portal 072info

U kojim se zemljama u regionu popije najviše piva?

imageJedna od šampionskih zemalja potroši oko 70 miliona eura godišnje na uvoz piva.

Bosna i Hercegovina je zemlja pivopija, što potvrđuje podatak da iz godine u godinu od svih vrsta alkohola država najviše uvozi upravo to piće.

Za pivo je samo prošle godine izdvojeno 140 miliona konvertibilnih maraka (oko 70 miliona eura), piše “Glas Srpske”. Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je prošle godine za alkohol iz uvoza potrošeno oko 183 miliona maraka, a više od tri četvrtine tog novca dato je za pivo.

Ono što je interesantno, navodi banjalučki dnevnik, jeste podatak da je vrijednost uvezenog piva veće od izvoza, čak, 82 puta. Tokom 2013. godine iz BiH je izvezeno pivo u vrijednosti od oko 1,7 miliona maraka.

Pivo, kao lider među uvezenim alkoholnim pićima najviše je dolazilo iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Prošle godine iz Srbije je uvezeno piva u vrijednosti od 69,4 miliona marka, iz Hrvatske 55,5 miliona, a iz Slovenije 8,6 miliona maraka, podaci su Spoljnotrgovinske komore.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je saopštila da su stanovnici BiH među evropskim prvacima u konzumiranju alkohola, jer se godišnje u prosjeku popije 9,6 litara alkohola po stanovniku. U Hrvatskoj se na godišnjem nivou popije 15,1 litar alkohola po stanovniku, dok građani Srbije popiju 11,12 litara.

Iako Crna Gora nije bila uključena u istraživanja, šta vi mislite: koliko se piva kod nas popije po stanovniku?

 

(Vijesti.ba)

Podijelite članak