U KOJIM SLUČAJEVIMA MOŽE DOĆI DO ODGAĐANJA IZBORA? Postoje različite vrste vanrednih okolnosti

533FCBF8 09FF 49F0 A3D8 B37D1520FCB8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poznato je da su 2020. godine bili odgođeni lokalni izbori jer nije bio osiguran novac za njihovo provođenje, ali da li je neusvajanje budžeta jedini razlog koji izbore može pomjeriti, piše Hayat.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Herecgovine, kazao je da CIK ne može postupati mimo onog što je propisano Izbornim zakonom, gdje je datum izbora jasno propisan, a to je prva nedjelja u oktobru.

ČITAJ JOŠ:  Oporavak Zeničanina Aldina Jacića sve je bolje iz dana u dan

Istakao je da je propisano i da se 150 dana prije toga se donosi odluka o raspisivanju izbora što će CIK, dodao je Bakalar, i uraditi ako ne bude izmjena Izbornog zakona, odnosno normi koje govore o datumu raspisivanja i održavanja izbora, piše Faktor.ba.

  • Eventualni razlog za drugačije odlučivanje i postupanje može se desiti usljed okolnosti koje možemo konstatovati nakon raspisivanja izbora – rekao je Bakalar.
  • Postoje različite vrste vanrednih okolnosti. Nedostatak sredstava je bio razlog u prethodnom ciklusu. Šta još može biti razlog – izmjena zakona, koja nije ni na pomolu – kazao je Bakalar.
ČITAJ JOŠ:  Dosljedan: 'Najsiromašniji predsjednik na svijetu' primit će u svoj dom stotine izbjegle djece

Osim toga napomenuo je da vanredne okolnosti mogu biti i potresi i poplave.

  • Ali to je sve nagađanje, propis je jasan – dodao je Bakalar.
GODISNJICA
MARKETING