Portal 072info

U LAŽI SU DUGI TUNELI: Kako je tunel ‘1. mart’ sa 2.949 metra duži ot tunela Mala kapela od 5.795 metara?!

U najavama otvaranja tunela ‘Prvi mart’ je rečeno, a direktor JP ‘Autoceste FBiH’ na ptvaranju ponovio – Tunel ‘Prvi mart’ je najduži i najsavremeniji u regionu. Vrlo je lako provjeriti da li je to tako.

“Tunel ‘Prvi mart’ najduži je i najsavremeniji tunel u regionu. Unutrašnjost tunela je osvijetljena specijalnom LED rasvjetom, a u potpunosti je pokriven i video-nadzorom koji će detektovati i najmanji problem u tunelu”, kazao je za ‘Nezavisne’ Ensad Karić, direktor “Autocesta FBiH”. 

Karića izgleda niko nije obavijestio da postoji najbolji i najsavremeniji internet pretraživač zvani ‘Google’ putem kojeg se lako može doći do stranica Hrvatske autoceste d.o.o. na kojem piše sljedeće:

“Tunel Sveti Rok je dvocjevni tunel, koji se nalazi se na dionici tunel Sveti Rok – Maslenica, autoceste Zagreb – Split – Dubrovnik. Duljina lijeve tunelske cijevi iznosi 5679 m, a desne 5670 m, a promet se odvija kroz obje cijevi, za svaki smjer posebno”, stoji u zvaničnim podacima. 

Da potcrtamo stranačkim internet komentatorima: jedan od dva tunela je 5697 metara, ili 5,679 kilometara, a drugi tunel je dug 5670 metara, odnosno 5,670 kilometara. Ukupno: nešto više od 11 kilometara. 

Glede savremenosti, na istoj stranici stoji i sljedeći podatak: 

“2010. godine u sklopu međunarodnog programa testiranja tunela EuroTAP (European Tunnel Assesment Program), tunel Sveti Rok zauzeo izvanredno treće mjesto u oštroj konkurenciji 26 tunela testiranih u 13 europskih zemalja. Visokoj ocjeni tunela Sveti Rok posebno je pridonijelo i odlično osposobljeno i utrenirano tunelsko osoblje koje dežura 24 sata na dan”. 

Ako se ovo čini ‘ublizu’, ima još jedan:

“Tunel Mala Kapela nalazi se na autocesti A1, dionici Bosiljevo-M.Kapela. Mala Kapela je najduži tunel na autocesti Zagreb-Split, desna cijev dužine 5.780 m, a lijeva 5.821 m. S obzirom na geotehničke karakteristike stjenske mase, ovaj tunel po težini gradnje spada u srednju kategoriju”, kažu u Hrvatskim autocestama.

Ukoliko tunel od skoro šest kilometara po jednoj cijevi spada u srednju kategoriju po težini gradnje, interesantno bi bilo vidjeti u koju kategoriju spada ‘tunelčić’ od oko tri kilometra za koji njegovi graditelji od budžetskih para tvrde da je najveći u regionu?!

Kako je tunel sa oko šest kilometara dužine obje cijevi duži od tunela sa ukupnom dužinom dvije cijevi od oko 11-12 kilometara, odgovor valjda znaju dati u centrali SDP-a gdje nastaju ovakvi metafizički proračuni po sistemu: ‘Vjerujete li više Šefu ili vlastitim očima?’. Osim ako iz ‘Autocesta’ nisu mislili na Zeničk0-Dobojski region…

(A.P. / Slobodna-Bosna)

Podijelite članak