U Libiji zabilježen prvi slučaj samostalnog napada “robota ubice”

Screenshot 8 22
Podijelite vijest

U Libiji je zabilježen prvi samostalni napad vještačke inteligencije – “robota-ubice” na čovjeka, piše u izvještaju UN-a koji je “procurio” u javnost. U izvještaju se navodi da je u martu 2020. godine u sukobu libijskih snaga i jedne odmetnute vojne frakcije autonomna letjelica slijedila ljudsku metu i napala je.

Nema potvrde da je napadnuti vojnik ubijen, ali činjenica da je bespilotna letjelica sama odlučila da napadne dovoljno je zabrinjavajuća.

Brojni stručnjaci i naučnici godinama upozoravaju na takav scenarij te su više puta zatražili zaustavljanje razvoja “robota-ubica”, odnosno robota i tehnologije koja bi na bojnim poljima djelovala potpuno samostalno.

Osim što takvi roboti mogu napraviti greške te napasti svoju vojsku ili civile, najgori mogući scenarij jeste onaj u kojem bi se takvi autonomni roboti mogli odmetnuti i udružiti protiv ljudi.

Dron koji je korišten u Libiji napravila je turska vojnotehnološka kompanija STM, a riječ je o modelu Kargu 2, koji je opremljen eksplozivom i može se navoditi prema meti poput kamikaze.

Ali, osim što tim dronom mogu upravljati ljudi, uređaj ima i “visokoefikasni autonomni mod” te je programiran za napad na mete čak i u slučajevima kada nije povezan s operaterom sa zemlje, odnosno može se u potpunosti samostalno kretati i napadati.

Zac Kallenborn iz američkog Nacionalnog konzorcija za proučavanje terorizma i reagovanje na terorizam pri Univerzitetu u Merilendu ističe da bi to zaista mogao biti prvi slučaj u kojem je dron samostalno napao ljude.

On navodi da nije pouzdan sistem prepoznavanja objekata, a slično razmišlja i njegov britanski kolega Jack Watling, koji je za televizijsku mrežu Fox News poručio da rasprava o “robotima-ubicama” mora biti “hitna i važna jer tehnologija i njen razvoj neće čekati da se ljudi dogovore”.


Podijelite vijest