Portal 072info

U Maglaju poginuo deminer

Profesionalni deminer M.G., rođen 1967. godine, član deminerskog tima „Pazi mine“ iz Viteza, danas je smrtno stradao na radnom zadatku u rejonu mjesne zajednice Bijela ploča kod Maglaja.

Nastradali deminer je sa ostalim članovima ekipe radio na deminiranju „Kote Mjesec“ na lokalitetu Plane u ovoj maglajskoj mjesnoj zajednici. Teren koji se tamo deminirana, zahvaljujući sredstvima švicarske organizacije „Svijet bez mina“ iz Ciriha, zahvata površinu od 30.000 metara kvadratnih.

Prema prvim informacijama vezanim za ovu, još jednu u nizu nesreća od zaostalih mina na ovom području, najvjerovatnije se radi o eksploziji protivpješadijske mine koja je pomjerena u minulim poplavama i klizištima.

Uviđaj o ovoj teškoj radnoj nesreći obaviti će se sutra, nakon što specijalizirane ekipe MAC-a BiH pregledaju ovaj opasni teren, saopćeno je Agenciji Fena iz MUPZDK-a.

Za minirano područje u MZ Bijela ploča kažu da je jedno od najopasnijih za rad, jer je minirano sa nekoliko vrsta mina, među kojim je i protivpješadijska mina PROM.

(Fena)

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box