Portal 072info

U manje od tri sedmice četvero nestalih na području BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ružica Bičvić iz Sarajeva nestala je u subotu navečer kod ulaza u zgradu na Trgu Vilijema Šekspira na broju 2 u sarajevskom naselju Dobrinja. Porodica koja je zamolila za pomoć u pronalaženju, slučaj je prijavila policiji te moli sugrađane da se, ukoliko neko primijeti ovu ženu, jave na broj 061 351 786 ili najbližoj policijskoj stanici.

Nestanak Ružice Bičvić, koja ima demenciju, četvrti je u nepune tri sedmice na području BiH. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nestanak Šemse Marić (77) iz Mostara imao je sretan epilog. Marić, također dementna osoba, nestala je 16. aprila, a dan poslije pronađena je iznad vrela rijeke Radobolje. Osim spasilaca, velike zasluge idu i građanima, koji su proslijedili korisne informacije. U potragu na veoma nepristupačnom terenu bilo je uključeno 40 spasilaca.

S druge strane, još nema rezultata potrage za Salihom Omerović(54) iz Milačevića kod Srebrenice. Pod rukovodstvom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), jučer se, nakon jednodnevne pauze, nastavilo tragati za njom. Saliha je nestala prije sedam dana oko 17 sati dok je čuvala ovce sestre Ramize Hasanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posljednji put je viđena u utorak oko ponoći u Vučevcu kod Sućeske, ispred kuće Havke Muminović, koja nepoznatu osobu iz straha nije smjela primiti u kuću u gluho doba noći. Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, potvrdio je jučer za naš list da, zbog već velikog protoka vremena, strahuju od najgoreg, ali da ne odustaju.

– Mi uvijek nestalu osobu tražimo s pretpostavkom da je živa – kaže Solak. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

O sve učestalijim nestancima osoba u našoj zemlji, Solak napominje kako se u većini slučajeva radi o starijim i dementnim osobama.

– Nažalost, mnogo je bolesnog svijeta. Najčešće se radi o osobama koje, jednostavno, odlutaju od kuće. Sada ćemo imati pune ruke posla. Ide i lijepo vrijeme, ljudi izlaze u prirodu, posjećuju planine, rijeke, jezera… Da ne bi doživjeli nesreću, apeliramo na dodatni oprez – poručuje Solak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On pojašnjava da se, nakon što slučaj zvanično bude prijavljen, policiji, javnosti, gorskim službama spašavanja i civilnim zaštitama prosljeđuju sve korisne informacije te slijede opsežne potrage. Takve akcije nekad urode plodom, a nekad, nažalost, bude kasno. U oba scenarija, sve to iziskuje ogromne ljudske i finansijske resurse.

Potraga za 28-godišnjim Senahidom Čagom iz Zenice, koji je nestao još 2. aprila, i dalje traje. Za njega se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu. Spasioci su češljali korita rijeke Bosne i Lašve, ali bez uspjeha. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U potrazi učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ZDK i FUCZ-a, rodbina, prijatelji i dobrovoljci. Čagu je 2. aprila na putu M-17, na mostu kod skretanja za Lašvu, ostavio prijatelj s kojim je te večeri bio vani. Htio ga je odvesti u restoran “Titanic”, koji se nalazi u neposrednoj blizini tog mosta, gdje inače i radi, ali mu je on rekao da stane tu pa će pješice otići do restorana. Policija je posljednji put njegov mobitel locirala 9. aprila 5 minuta poslije ponoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija