U Medicinskoj školi Zenica pokrenuta inicijativa za vakcinisanje učenika

Medicinska skola Zenica
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rizik po sopstveno i zdravlje svoje porodice, ali i pacijenata sa kojima dolaze u susret tokom obavljanja praktične nastave, motivisali su menadžment Medicinske škole u Zenici da pokrenu inicijativu za omogućavanje imunizacije učenika trećeg i četvrtog razreda. Ovakva praksa već je uvedena u većini evropskih zemalja.

“Medicinska škola treba da bude pokretač i primjer svim ostalim školama, posebno jer mi školujemo buduće zdravstvene radnike koji trebaju da svojim primjerom pokažu da sudjeluju u svim tim naučnim pritupima, ali i ne vezano za to sve ono što je najvažnije jeste da moramo voditi računa o njihovoj zaštiti”, smatra direktorica JU Medicinska škola Zenica Nedžada Alispahić.

ČITAJ JOŠ:  DIVNE VIJESTI: Zenica bogatija za osam beba

“Ja ovakve korake pohvaljujem jer mislim da je to jedini pravi put da izađemo iz ove situacije. Ja ću napomenuti da je krizni štab već dao preporuke i svi studenti medicine i stomatologije, radi se o punoljetnim osobama, su imali priliku da se vakcinišu u INZ-u upravo iz ovih razloga da bi nesmetano mogli ulaziti u zdravstvene ustanove i obavljati praktičnu nastavu”, naglasio je ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić.

S obzirom na to da se radi o maloljetnim osobama, u Medicinskoj školi se nadaju se da će i roditelji, na kojima je odluka o vakcinisanju djece, pokazati visok stepen odgovornosti prema zdravlju djece, ali i drugih osoba koje dolaze u kontakt s njima, piše BHRT

ČITAJ JOŠ:  Delegacija Vakufske direkcije u radnoj posjeti Medžlisu Zenica

“Dolaze u neposredan kontakt s pacijentima kao i svo drugo medicinsko osoblje i zaista bi bila velika stvar da što veći broj roditelja pristanu na takvo nešto i omoguće vakcinaciju te djece i na taj način zaštite njihovo zdravlje. Ne smijemo zaboraviti da svaki zdravstveni radnik pored zaštite svoga zdravlja mora voditi račina i o zaštiti pacijenata sa kojima dolazi u neposredan kontakt”, rekao je direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac.

Zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom, odvijanje praktične nastave u Kantonalnoj bolnici Zenica za učenike Medicinske škole obustavljeno je do daljnjeg. Da li će ovaj važan segment obrazovanja moći uskoro nastaviti praktikovati učenici zeničke Medicinske škole zavisi od dva faktora – daljnjeg razvoja pandemije i odluke roditelja koji treba da daju konačnu odluku hoće li ili neće dopustiti imunizaciju djece koja praktičnu nastavu pohađaju u zdravstvenim ustanovama u Zenici.

ČITAJ JOŠ:  Vijećnik u GV Zenica imao “sudar”: Autom udario u putnu torbu, ispala iz autobusa

GODISNJICA
MARKETING