U Međugorju za uskrsne praznike umjesto nekoliko hiljada stiglo 600 hodočasnika

Međugorje koje za uskrsne praznike godinama počinje turističku sezonu i okuplja na hiljade hodočasnika iz cijeloga svijeta, danas broji skromnih 600 gostiju iz istočne Evrope i nema očekivanja za oporavak turizma dok se pola svijeta ne procjepi.

Voditelj ureda Turističke zajednice u Međugorju Željko Vasilj za Klix.ba kaže kako je za uskrsne praznike Međugorje posjetilo nekoliko hiljada hodočasnika iz svih krajeva BiH, ali od stranih gostiju od kojih ovo turističko mjesto živi boravi njih svega nekoliko stotina.

“Ove godine za uskrsne praznike u Međugorje je stiglo oko 600 hodočasnika, uglavnom iz Poljske, Ukrajine i nešto Rumunije, te jako mali broj individualaca iz Zapadne Evrope”, kaže Vasilj.

Dodaje kako se očekivao znatno veći broj Ukrajinaca koji tradicionalno dolaze konvojima sa nekoliko autobusa, jer kako pojašnjava uprkos najavi, epidemiološka situacija to nije dozvolila.

“Hodočasnici koji su u Međugorju sutra i prekosutra se povlače”, naglašava Vasilj govoreći o skromnom početku turističke sezone u ovom svjetski poznatom hercegovačkom biseru.

Tako će nakon uskrsnih praznika Međugorje ponovno utihnuti, a s obzirom na epidemiološko stanje u cijelom svijetu kako Vasilj ističe, nije se moglo bolje ni očekivati.

“Činjenica je da zdravstveno i epidemiološko stanje određuje tempo dolaska gostiju. Ako bude procjepljivanje prije svega u Evropi i svijetu podignuto na pedesetak posto kako se to očekuje do ljeta, onda bi to značilo i više gostiju u Međugorju”, objašnjava naš sagovornik.

U nadi da će se u naredna dva mjeseca procijepiti značajan broj stanovništva očekuje početak oporavka turizma u Međugorju na 40. godišnjicu Gospinih ukazanja koja se obilježava 25. juna.

“Evropske zemlje iz kojih dolaze najveći broj naših gostiju su pod izuzetno rigoroznim mjerama i vrlo teško im je doći u Međugorje”, ističe Vasilj.

Naglašava kako nema ni iz susjedne Hrvatske hodočasnika osim rijetkih iznimki, pa je apsurd očekivati goste iz drugih zemalja zapadne Evrope u trenutnim uslovima, kad ni u Hercegovini nije bilo teže epidemiološko stanje od početka pandemije.

“Mi smo već mnogo puta naglašavali da Međugorje nema nikakvih šansi dok se ne procjepi pola svijeta odnosno barem pola Evrope”, naglašava voditelj TZ Međugorje u nadi da će se to uskoro postići.

Jedina utjeha u teškoj situaciji koja je dovela brojne vlasnike objekata u Međugorju da stave ključ u bravu svoje radnje ili rasprodaju imovinu, te napuštaju zemlju jeste da se oporavak turizma u ovom mjestu očekuje najbrže te da interes gostiju za dolazak nikad nije prestao.

“Gosti zovu sa svih strana i pokazuju da žele doći u Međugorje, jer je ovo posebna destinacija i ja sam uvjeren čim se stvore uslovi za normalna putovanja i prelaske granica, turizam će se u Međugorju oporaviti najbrže”, zaključio je Vasilj.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBale vjeruje da nismo sami: Vidio sam NLO, vanzemaljci postoje 100 posto
Sljedeći članakProblemi za vozače širom Bosne i Hercegovine