U migrantskim centrima na području USK trenutno boravi oko 1.000 migranata

migranti

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Mirsad Buzar potvrdio je kako je u migrantskim centrima u Unsko-sanskom kantonu (USK) trenutno smješteno oko hiljadu ljudi.

– Evidentno je smanjenje broja dolazaka uopšte u Bosnu i Hercegovinu, tako da trenutno u svim centrima u našoj zemlji boravi manje od 2.500 osoba. Taj broj se i dalje mijenja gotovo na dnevnoj bazi, ali mogu reći da u zvaničnim centrima na području USK trenutno boravi oko 1.000 ljudi. Naravno, govorimo o centrima Lipa i Borići u Bihaću, te Miral u Velikoj Kladuši – kaže Buzar za Fenu.

U saradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) sedmično se evidentiraju i migranti koji borave van zvaničnih centara, odnosno u improviziranim kampovima ili unajmljenom privatnom smještaju.

– Iako je u posljednje vrijeme značajno smanjen broj dolazaka migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu i dalje je izražena njihova tendencija kretanja prema Unsko-sanskom kantonu. To je i razlog zašto od oko 600 evidentiranih migranata van zvaničnih cenatara, najveći broj njih boravi upravo u ovom dijelu BiH. Međutim i tu smo napravili pomak, s obzirom da smo u prošlosedmičnoj akciji na 12 lokacija u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, pronašli tek tridesetak osoba i izmjestili ih u centar Lipa – dodao je Buzar.

Iz Ministarstva sigurnosti naglašeno je kako se u našoj zemlji sada efikasno i koordinirano upravlja migracijskim procesom i situacijom, odnosno da se organizirano prati kretanje migranata, te da su osigurani smještajni kapaciteti koji garantuju dostojanstven prijem i boravak ljudi koji su najčešće samo u prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Ogledni primjer je završetak izgradnje savremenog multifunkcionalnog i najopremljenijeg prihvatnog centra u državi, a vjerovatno i u regionu. Centar Lipa kod Bihaća posjeduje smještajne kapacitete za više od 1.500 osoba, uz mogućnost istovremenog prihvata i boravka muškaraca samaca i ranjivih kategorija migrantske populacije.

IZVORAvaz
Prethodni članakAustrija objavila plan: Kazne za nevakcinisane svaka tri mjeseca
Sljedeći članakKrizni štab omogućio kantonima donošenje mjera za doček Nove godine