Portal 072info

U Mostaru od šuge oboljele 102 osobe

Oslobodjenje.ba
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zarazna bolest scabies, u narodu poznatija kao sirotinjska bolest svrab ili šuga, iz mjeseca u mjesec se širi u Federaciji BiH, te se nalazi na trećem mjestu po vodećim zarazama u ovom dijelu naše zemlje.

Što se tiče HNK-a, ukupno je 151 osoba oboljela od ove zarazne bolesti, a najviše oboljelih bilježi Mostar, 102 osobe, zatim Konjic s 24 osobe, Čapljina s 8 oboljelih osoba, Prozor-Rama sa 7 oboljelih osoba, dok Čitluk ima 5 oboljelih osoba, Čapljina 4, a Neum 1 osobu. Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo, ističe kako su ovo podaci u razdoblju od 1. januara 2014. do sada, a da je broj oboljelih u odnosu na prošlu godinu nešto manji. „Prošle godine imali smo 172 oboljele osobe od scabiesa, odnosno šuge, dok je ove godine brojka nešto manja, ali Mostar i dalje prednjači“, kaže Čolaković, dodajući kako je vjerovatno blaga zima razlog što je ove godine broj oboljelih manji u odnosu na prošlu, ali da se nada kako neće doći do povećanja u idućem razdoblju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače se u ljetnom razdoblju smanjuje broj oboljelih jer visoka temperatura uništava šugu, pa je ona zapravo i pogodna za sve osobe izložene ovoj zaraznoj bolesti, koja na području kantona, ali i cijele FBiH prednjači. „Ovo je većinom porodično oboljenje. To znači da će vjerovatno, ako jedna osoba iz porodice oboli, i sve druge u poorodici dobiti isto oboljenje. Na našem području još je uvijek veliki problem taj što se pacijenti zbog stida ne žele javiti na liječenje, nego bolest skrivaju, što bi se, naravno, odmah trebalo promijeniti“, navodi Čolaković, apelujući na sve koji sumnjaju na ovu bolest da se jave ljekaru kako bi se liječili. Zaraza se lako prenosi direktnim fizičkim kontaktom, polnim odnosom ili korištenjem odjevnih predmeta, posteljine i peškira zaražene osobe. Primarni faktor rizika je prenatrpanost, a škole, studentski domovi, bolnice, vrtići, starački domovi i drugi oblici velikih kolektiva nerijetko predstavljaju žarište infekta. „Važno je imati prevenciju kako bi se smanjila opasnost za oboljenje, te voditi brigu o higijeni“, kazao je Čolaković.

dnevnilist

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)